Заява громадських організацій щодо призначення нового керівника НТКУ

March 15, 2010
Заява
Інституту медіа права, ГО «Телекритика» та Інституту масової інформації щодо призначення нового керівника Національної телекомпанії України

У зв’язку з повідомленням щодо звільнення керівництва Національної телекомпанії України (НТКУ) Інститут медіа права, ГО «Телекритика» та Інститут масової інформації висловлюють стурбованість з приводу можливого неконституційного призначення нового керівника НТКУ. Після рішення Конституційного Суду України у справі щодо відповідності Конституції України частини третьої статті 14 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» № 21-рп/2009 від 15.09.2009 р. положення Закону України «Про телебачення і радіомовлення», які регламентують порядок призначення та звільнення керівників НТКУ та НРКУ втратили чинність. Конституційний Суд України у своєму рішенні чітко написав, що Президент України та Верховна Рада України не можуть мати кадрових повноважень щодо НТКУ, оскільки таких повноважень їм не надає Конституція.

На нашу думку, єдиним правильним способом виходу з проблемної ситуації є терміновий розгляд та ухвалення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», як це рекомендує КСУ. Відповідний законопроект, що регламентує це питання, включений до порядку денного засідання Верховної Ради України на 1 квітня 2010 р. Проект Закону України «Про внесення зміни та доповнень до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо Національних теле- та радіокомпаній України) № 2445 від 25.04.2008 р., який визначає правову базу діяльності НТКУ та НРКУ на рівні закону, розроблений за активної участі громадських організацій та зареєстрований народним депутатом Андрієм Шевченком. Законопроект потребує змін у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України, однак ці зміни можуть бути внесені між першим та другим читаннями.

Враховуючи те, що положення Закону України «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до якого «керівники Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Верховної Ради України» визнане Конституційним Судом України неконституційним, ці органи не мають права призначати керівника НТКУ.

Наші громадські організації закликають Президента України Віктора Януковича не порушувати Конституцію України.