Заява громради при Держкомтелерадіо щодо недотримання стандартів свободи слова

December 23, 2013
Громадська рада при Державному комітеті телебачення і радіомовлення висловила занепокоєння діяльністю Першого національного каналу України в частині забезпечення права громадян на інформацію, а також права журналістів на професію.

Як йдеться у заяві, протягом існування Євромайдану Перший національний відзначився численними порушеннями стандартів відкритості і збалансованості, що підтверджується моніторингами Телекритики та інших організацій. Зокрема, телеканал вдавався до таких інструментів маніпуляцій як замовчування, применшення значимості подій та недонесення до суспільства основних вимог протестувальників. Натомість, Перший національний забезпечив тривалу трансляцію мітингів під прапорами «Партії Регіонів», а також передачами з авторською позначкою Комуністичної партії України. Крім того, на початку грудня Перший транслював телемарафон, на якому були присутні посадовці і депутати від Партії регіонів та Комуністичної партії України, а також окремі ролики, де в маніпулятивній формі представники зазначених партій розказували про небажання опозиції домовлятися.

 Таким чином, державний телеканал не дотримується ані свого редакційного статуту, а саме – його вимог із забезпечення об`єктивності та збалансованості інформації, ані закладених у профільному законі про телебачення і радіомовлення стандартів. Як результат, з початку грудня з цього телеканалу через незгоду з його редакційною політикою вже звільнилися троє журналістів.

Зважаючи на це, Громадська рада закликає керівництво НТКУ вжити заходів щодо припинення ганебної практики замовчування і маніпуляцій суспільно-важливою інформацією, а також провести службове розслідування відповідно до кожної заяви журналіста, по результатам розслідування притягнути до відповідальності винних керівників. 

Водночас, до Верховної Ради України адресований заклик якнайшвидше ухвалити закон про суспільне мовлення задля створення незалежного мовника, діяльність якого буде спрямована на забезпечення плюралізму думок, об’єктивного і незаангажованого висвітлення суспільно-політичних подій у відповідності до міжнародних стандартів.

Зрештою, члени Громради вирішили звернутися до  Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення для проведення позапланової перевірки Першого Національного телеканалу на предмет дотримання стандартів об’єктивності, незалежності і своєчасності донесення інформації за період 24 листопада – 20 грудня ц.р.


Додаток 1.
Редакційний статут НТКУ

Додаток 2. Моніторинг Телекритики за листопад 2013 року

Додаток 3 Новина про “витіснення” майдану

Додаток 3. Знімок екрану новини про витіснення (1)

Додаток 3. Знімок екрану новини про витіснення (2)

Додаток 4. Про звільнення журналістів

Додаток 5. Петро Симоненко в ефірі Першого Національного

Заява у форматі pdf.