Заява Комітітету свободи слова щодо цензури на українських телеканалах

May 12, 2010
Дванадцятого травня 2010 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на своєму засіданні розглянув звернення журналістів щодо поширення практики цензурування на українських телеканалах. За фактом звернення депутати ухвалили заяву про перешкоджання професійній діяльності журналістів та цензуру на загальноукраїнських телеканалах, текст якої наводимо нижче:

 

ЗАЯВА

Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації

Про перешкоджання професійній діяльності журналістів та цензуру на загальноукраїнських телеканалах

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розглянув відкриті листи та заяви журналістів телеканалів «Студія «1+1», «СТБ», інших засобів масової інформації і заявляє таке:

  •  Комітет висловлює глибоку стурбованість оприлюдненою інформацією про тиск на журналістів, цензуру на загальноукраїнських телеканалах.
  • Комітет вбачає у цих фактах ознаки порушення українського законодавства – зокрема, Конституції України (ст. 15), Закону України «Про інформацію» (ст. 45-1), Кримінального кодексу України (ст. 171).
  • Ці факти потребують ретельної перевірки на предмет дотримання законодавства і у разі їх підтвердження притягнення винних до відповідальності.
  • Комітет вбачає у цих та інших фактах ознаки згортання свободи слова в українському медіа-просторі.
  • Комітет наполягає на неприпустимості запровадження цензури, тиску на українських журналістів у будь-яких проявах.
 

У зв’язку з цим Комітет вирішив:

  1. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України з вимогою вжити всіх доступних їм засобів задля захисту професійних та громадянських прав журналістів.
  2. Звернутися до телеканалів «Студія «1+1» та «СТБ» з вимогою надати офіційну відповідь на інформацію про тиск на журналістів, оприлюднену співробітниками відповідних телеканалів. Закликати керівників телеканалів відмовитися від переслідування журналістів, які оприлюднили цю інформацію.
  3. Розробити зміни до Закону України «Про інформацію», інших законів, які конкретизуватимуть визначення понять «цензура», «перешкоджання професійній діяльності журналістів».
  4. Звернутися до журналістів України, народних депутатів, посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування із закликом скеровувати до Комітету інформацію про факти тиску, перешкоджання у журналістській діяльності, цензури.
  5. Звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою негайного розгляду фактів, оприлюднених журналістами телеканалів «Студія «1+1», «СТБ» на предмет дотримання законодавства, а в разі підтвердження цих фактів – порушення кримінальних справ та їх швидкого і прозорого розслідування.
  6. Звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з вимогою всебічно вивчити ситуацію з дотриманням професійних прав журналістів на українських телеканалах, а також з рекомендацією запровадити постійний моніторинг мас-медіа в частині гарантій свободи слова.
  7. Рекомендувати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення здійснювати постійний моніторинг телерадіоорганізацій на предмет дотримання професійних прав журналістів, захищених законодавством України та редакційними статутами телерадіоорганізацій.
  8. Звернутися до парламентських фракцій з пропозицією підтримати якнайшвидше проведення парламентських слухань з питань перешкоджання професійній діяльності журналістів та цензури у засобах масової інформації.

 

Члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації

Заява ухвалена на засіданні Комітету 12 травня 2010 року одноголосно.