ЗАЯВА про про необхідність термінової відставки Національної ради з телебачення та радіомовлення

March 26, 2014

Інститут Медіа Права спільно з організаціями телерадіомовників та медіа організаціями звернувся до Виконуючого обов’язки Президента України Олександра Турчинова з вимогою висловити недовіру Національній раді за результатами розгляду її звіту, що матиме наслідком відставку всього складу регуляторного органу, оскільки раніше за недовіру вже проголосувала Верховна Рада. Це є необхідною умовою для початку прозорого формування нового складу Національної Ради, яка зможе ефективно виконувати важливі завдання в сфері регулювання телерадіомовлення.

 Текст заяви нижче.

 

Голові Верховної Ради України,
Виконуючому обов’язки Президента України 
п. Турчинову О.В.
м.Київ, Грушевського, 5

Копія: Голові Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України
п. Томенку М.В.
м.Київ, Грушевського, 5

Копія: Заступнику Секретаря Ради національної безпеки і оборони України
п. Сюмар В.П.
м. Київ, вул. Командарма Каменєва, 8



ЗАЯВА
про необхідність термінової відставки 
Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 
та повного оновлення її складу

Як провідні громадські організації в сфері захисту свободи слова та розвитку медіа висловлюємо глибоку стурбованість у зв’язку зі затягуванням процесу оновлення складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі – Національна рада).

Державне регулювання телерадіомовлення, яке здійснює Національна рада, відіграє провідну роль у забезпеченні свободи слова, доступу до інформації та плюралізму ЗМІ. Тому для цього органу законодавством передбачено спеціальний порядок формування складу, в основу якого покладено принципи відкритості, законності та професіоналізму членів Національної ради. Незалежність та професіоналізм Національної ради мають забезпечувати її ефективну роботу в інтересах суспільства та розвитку галузі.

Натомість формування нинішнього складу Національної ради відбувалось із грубими порушеннями законодавства та у непрозорий спосіб, внаслідок чого до нього потрапили особи, які не мають необхідного рівня кваліфікації та довіри галузі і громадськості. Діяльність цього складу не витримує жодної критики. Монополізація та переділ ринку під прикриттям цифрової реформи, тиск на мовників, безпідставні відмови у наданні ліцензій, прийняття тіньових рішень і лобіювання інтересів окремих політичних сил –це лише деякі приклади протиправної практики, що потребують належної оцінки та притягнення до відповідальності. Залишення Національної ради у діючому складі гальмує здійснення реформ в сфері медіа і суперечить принципам демократичної держави, побудову якої декларує чинна влада.

Відповідно до своїх повноважень та частини п’ятої статті 16 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” Верховна Рада України висловила недовіру Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду її звіту за 2013 рік (Постанова ВРУ № 837-VII від 28 лютого 2014 року). Відповідно до частини п’ятої статті 16 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”, якщо недовіру висловив і Президент України, це має наслідком відставку всього складу Національної ради. Висловлення недовіри Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення не відноситься до тих повноважень, які, відповідно до Конституції України, не можуть бути здійснені виконувачем обов’язків Президента України Турчиновим О.В.

У зв’язку з викладеним вище, 
звертаємось до виконуючого обов’язки Президента України з вимогою:

підтримати рішення Верховної Ради України і висловити недовіру Національній раді з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду її звіту за 2013 рік;

звертаємось до Верховної Ради України:

розпочати процес прозорого формування половини складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка призначається Верховною Радою України, із врахуванням критеріїв за ст. 7 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” та із широким залученням громадськості.

ВГО «Незалежна Асоціація телерадіомовників»
ГО «Східноєвропейський інститут проблем медіа»
Національна спілка журналістів України
Незалежна медіа-профспілка України
ГО «Інститут Медіа Права»
ВГО “Комісія з журналістської етики”
Телекомунікаційна палата України