Заява Руху «Стоп цензурі!» до 14-ї річниці зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе

September 16, 2014

Журналісти Руху «Стоп цензурі!» традиційно у день зникнення Георгія Гонгадзе підготували публічну заяву до органів влади з метою привернути увагу до проблеми безпеки журналістів в Україні та  необхідності встановлення і покарання усіх винних у вбивстві відомого українського журналіста. У заяві також висловлено вимогу провести прозорі, всебічні й неупереджені розслідування справ, що стосуються працівників ЗМІ, які постраждали через професійну діяльність під час подій на Майдані, а також в Криму та на Сході України.

 

ЗАЯВА

Президенту України

 

Міністру внутрішніх справ України

 

Генпрокурору України

16 вересня виповнилося 14 років з дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, чиє обезголовлене тіло було знайдено в Таращанському лісі. За ці роки Георгій Гонгадзе став символом не тільки журналістської самопожертви, але й безкарності за напади на наших колег. Справа Гонгадзе є справжнім тестом на перевірку ставлення української влади до свободи слова, тестом на відкритість і відсутність подвійних стандартів. Попередня влада лише спекулювала справою Гонгадзе задля особистих політичних дивідендів, тимчасом як у реальному житті тиск на журналістів постійно зростав.

У цей символічний день українські журналісти звертаються до влади з вимогою зробити все необхідне, щоби встановити замовників убивства Гонгадзе, щоб усіх винних, причетних до цього злочину, було нарешті покарано. У справі Гонгадзе має також бути притягнуто до відповідальності тих правоохоронців, які гальмували розслідування або недбало ставилися до нього.

Цей рік став найбільш трагічним для журналістики за всі роки української незалежності. Під час протистояння злочинної влади Януковича Майдану, а потім – і російської агресії та дій сепаратистів у Криму та на сході України журналісти постійно ставали жертвами агресії та насилля, аж до вбивств. 

Із початку 2014 року в Україні у зв’язку з професійною діяльністю було вбито сімох журналістів. Більше 70 наших колег побувало в заручниках у сепаратистів на території України, 265 журналістів було поранено. Водночас, за 8 місяців цього року лише 4 справи за 171-ю статтею ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) було розслідувано і передано до суду (за даними ГПУ). Ми закликаємо владу провести прозорі, всебічні й неупереджені розслідування справ, що стосуються наших колег, які постраждали через професійну діяльність.

Захист свободи слова неможливий без системних дій влади та відповідної політичної волі. Цього символічного дня журналісти публічно звертаються до влади з переліком кроків, необхідних для повноцінного захисту права громадян на інформацію та гарантування безперешкодної діяльності журналістів.

 1. Підзвітність

Ми закликаємо вас проявити добру волю і стати відкритими для суспільства. Зокрема, це означає регулярно зустрічатися з медійниками, проводити прес-конференцій не рідше, ніж раз на квартал, та регулярно звітувати перед суспільством за свої дії. Принципи прозорості й підзвітності мають стати для нової влади одними з основних.

2. Суспільне мовлення

Запуск суспільного мовлення є одним із найважливіших питань розвитку інформаційної сфери України. Левова частка у втіленні цієї реформи залежить саме від політичної волі. Суспільству потрібна не зміна вивіски на НТКУ, НРКУ та ОДТРК, а потужний, незалежний від політичного тиску мовник, який об’єднає ресурси центрального та регіонального телебачення та радіо. Державне мовлення має стати суспільним.

 3. Роздержавлення ЗМІ

Рух «Стоп цензурі!» закликає владу підтримати медіареформу, дуже важливу для становлення України як демократичної держави. Зокрема, потрібно нарешті реформувати державну й комунальну пресу, яка фінансується з державного та місцевих бюджетів і є пережитком радянського минулого.

 4. Прозорість медіавласноті

В України необхідно якнайшвидше ухвалити законодавство, яке би забезпечило ефективний механізм прозорості медіавласності, щоби покінчити з маніпуляціями, корупцією й дати медіасектору можливість розвиватися за європейськими стандартами.

5. Ліквідація Національної комісії з питань захисту суспільної моралі

Цей орган є не чим іншим, як застарілим органом цензури, аналогів якому немає в розвинених країнах. Подальше існування Комісії ставить під сумнів бажання влади рухатися в європейському напрямку.


Традиційно 16 вересня в Києві та інших містах відбуваються мітинги пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів. Ми запрошуємо приєднатися до мітингів усіх, хто підтримує ідеї свободи слова та демократії. Акції відбуваються без жодної партійної чи організаційної символіки.

 

Журналісти руху «Стоп цензурі!»