Заява Руху «Стоп Цензурі!» щодо прискорення процесу створення суспільного мовника в Україні

October 9, 2014


Заява Руху «Стоп Цензурі!» щодо прискорення процесу створення суспільного мовника в Україні




Рух «Стоп Цензурі!» висловлює занепокоєння щодо затягування процесу створення суспільного мовлення в Україні. Закон України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» було ухвалено ще 17 квітня, однак Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ) досі не створено, що ставить під загрозу фактичну реалізацію цього закону. Ми нагадуємо, що законом не передбачено відстрочення реалізації його положень. З огляду на це Рух «Стоп Цензурі!» закликає владу здійснити невідкладні кроки щодо реалізації положень закону та створення суспільного мовника в Україні.

З метою прискорення процесу формування суспільного мовлення Рух «Стоп Цензурі!» закликає Кабінет Міністрів України активізувати процес ухвалення Статуту Національної суспільної телерадіокомпанії України та визначити кінцеву дату, до якої процес створення суспільного мовника має бути завершеним.


Положення Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення “Про порядок проведення конференцій всеукраїнських громадських об’єднань, обрання членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України та припинення їхніх повноважень” було
зареєстроване Міністерством юстиції України 22 вересня 2014 року і набере чинність одразу після публікації в офіційних виданнях. Водночас Рух «Стоп Цензурі!» звертає увагу на те, що процес формування Наглядової ради суспільного мовника не залежить від створення НСТУ як юридичної
особи і може розпочатися одразу після ухвалення регулятором процедури. З огляду на це, Рух «Стоп Цензурі!» закликає Національну раду одразу після набуття чинності Положенням розпочати процес формування Наглядової ради НСТУ. Насамперед, Рух «Стоп Цензурі!» закликає ініціювати проведення конференції всеукраїнських громадських об’єднань з метою обрання членів Наглядової ради від всеукраїнських громадських об’єднань.


Ми вважаємо, що саме ці кроки сприятимуть швидкій та ефективній, злагодженій реалізації закону та завершенню процесу створення суспільного мовника в Україні.