Збір на кінематографію

July 28, 2009
П’ятнадцятого липня до Верховної Ради України було внесено проект Закону України “Про збір на розвиток національної кінематографії” (законопроект №2259, н. д. Юрій Кармазін, фракція блоку НУНС, н. д. Павло Мовчан, фракція блоку БЮТ).

На думку авторів, прийняття закону сприятиме  залученню додаткових коштів у галузь кінематографії з метою нарощення виробництва національних фільмів, створення умов для наповнення вітчизняного кінотелевідеоринку конкурентоспроможними національними фільмами.

Законопроектом встановлено щомісячний п’ятивідсотковий збір від виручки демонстратора фільму від демонстрування (публічного показу) фільму, вартость прав на публічне сповіщення фільмів каналами мовлення телебачення та виручки від реалізації примірників фільмів на різних матеріальних носіях в оптово-роздрібній торгівлі та/або від надання примірників фільмів на різних матеріальних носіях у прокат населенню.

Платниками збору на розвиток національної кінематографії мають стати суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які займаються розповсюдженням (прокатом) та демонструванням (публічним показом) фільмів.

Текст законопроекту:
http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=32080