«Зеонбуд» визнано монополістом

December 25, 2014
23 грудня Антимонопольний комітет визнав провайдера цифрового ефірного телебачення ТОВ «Зеонбуд» монополістом.

Згідно з повідомленням Антимонопольного комітету, визнання «Зеонбуду» монополістом базується на інформації, що отримана в ході дослідження від органів державної влади, експертних організацій, суб’єктів господарювання (мовників, телерадіоорганізацій), які є споживачами телекомунікаційних послуг ТОВ «Зеонбуд» та інших учасників ринку.

Дослідження Антимонопольного комітету встановило, що на цей час не існує альтернативи телекомунікаційним послугам, які надаються ТОВ «Зеонбуд».

З огляду на це, АМКУ прийняв розпорядження про визнання ТОВ «Зеонбуд» на загальнодержавному ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4) телевізійних програм за результатами діяльності у період від вересня 2011 року по жовтень 2014 року таким, що займало монопольне (домінуюче) становище.

Наразі це рішення значить, що «Зеонбуд» підлягатиме посиленому нагляду з боку держави, але санкції до нього можуть бути застосовані лише у випадку виявлення Антимонопольним комітетом зловживань компанією своїм
монопольним становищем.

Нагадаємо, ТОВ “Зеонбуд” отримав ліцензію провайдера цифрових ефірних мультиплексів  МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 8 грудня 2010 року внаслідок непрозорого квазі-конкурсу. При цьому компанія спромоглася надати гарантію державного банку Укрексімбанк в 1 млрд. грн., водночас схема власності компанії повністю прихована в офшорах і власник дотепер залишається нерозкритим. Діяльність компанії неодноразово піддавалась критиці з боку медійного середовища, експертів і громадських організацій, зокрема предметом критики було впровадження кодованого сигналу, що збільшило витрати споживачів, у т.ч. державного бюджету на закупівлю приймачів цифрового ефірного телесигналу, а також необґрунтованість тарифів за поширення сигналу, які учасники ринку вважали завищеними.

В контексті виконання Державою зобов’язань за угодою Міжнародного союзу електрозв’язку відомої як “Женева-2006” щодо викнення 17 червня 2015 року аналогового сигналу відсутні дані щодо фактичного покриття цифровим ефірним сигналом території України. За отриманою ліцензію ТОВ «Зеонбуд» мав забезпечити сигналом 95% населення України.