Журналісти знову стають жертвами атак під час протистоянь із силовиками

February 20, 2014

За наявними даними, 46 представників засобів масової інформації отримали травми і один журналіст був застрелений за два дні, 18-20 лютого, після відновлення жорстких протистоянь протестувальників із силовиками в Україні.

Журналісти  не приймають безпосередньої участі в антиурядових протестах в Україні, але здійснюють свою професійну діяльність. Тим не менш, журналістів стикаються з насильством щодо них під час протистоянь, а українські державні органи не в змозі захистити їх і гарантувати їх безпеку. Крім того, представники засобів масової інформації повідомляють, що в більшості випадків отримали травми внаслідок умисних дій з боку міліції, хуліганів або приватної охорони Партії регіонів.

В’ячеслав Веремій, кореспондент газети Вєсті, помер рано вранці 19 лютого в лікарні швидкої допомоги в Києві з важкими травмами. Напередодні ввечері,  на кореспондента і його колегу Олексія Лимаренка в той час, як вони повертались додому на таксі, напали невідомі люди з бітами і зброєю, в шоломах, камуфляжі і в чорних масках. В’ячеслав отримав вогнепальне поранення в груди. За повідомленнями, ця група хуліганів була на вулиці біля відділку міліції, і вночі під прикриттям міліції, неодноразово нападали на громадян і активістів. Судячи з усього, ці ж самі люди вбили кілька активістів Євромайдану.

Деякі журналісти отримали травми внаслідок цільових пострілів з боку співробітників міліції, незважаючи на те, що носили беджі преси або яскраві жилети: Юрій Уваров, оператор з Associated Press, який отримав гумову кулю в око; Олександр Ратушняк, позаштатний фотограф; Ігор Липинський з Телеканалу Українаі Олексій Бик з Главкому — це імена деяких з них. Олександр Михельсон, журналіст Українського Тижня, був побитий хуліганами, хоча він показав журналістське посвідчення. Очевидно, що державні органи, крім міліції, ще й наповнили місто з хуліганами під назвою “тітушки”, яким заплатили за погроми, побиття протестувальників і журналістів і навіть за їхнє вбивство.

Під час розгону протесту під Одеською обласною державною адміністрацією 19 лютого тітушки розбили дві камери операторів Телеканалу Інтер Ігора Мехоношина і оператора   Телеканалу 6 Ігора Казанжи.

Максим Требухов, фотокореспондент LB.ua, був побитий охоронцями Партії Регіонів поблизу офісу ПР на вул. Липська.  “Я знімав, а вони накинулися на мене і почали бити. У голову, обличчя, тіло. На щастя, я був захищений бронежилетом”, – каже Максим. Інший фотокореспондент позаду нього спробували допомогти, але охоронці зламали камеру.

Кілька знімальних груп з 5-го Телеканалузіткнулися з насильством. По-перше, журналіст Азад Сафаров і оператор були побиті «Беркутом» і їх професійне обладнання було розбите, незважаючи на заяви, що вони журналісти. Міліція намагалася їх затримати. По-друге, журналіст Євген Тахнович і оператор Леонід Тараненко, були побиті 18 лютого  одягненими у спортивний одяг хуліганами. Їх камера була розбита. По-третє, журналістка Ольга Петрів та оператор Іван Наконечний –  їх камери також розбили. Всі вони пройшли медичне обстеження і подані скарги в міліцію щодо злочинів проти них.

Інший фотокореспондент, Євген Котенко з видання Голос столиці, зазнав нападу з боку співробітників міліції поблизу Лаври. Він бачив 20 автобусів з людьми у формі, але без будь-яких знаків розпізнавання. Помітивши кореспондента з камерою, офіцери напали на нього, заломили руки, розбили його камеру і погрожували.

Офіцери “Беркуту” нерідко застосовують силу з метою знищення інформації, знятої журналістами, як у випадках із Сергієм Головневим і Максимом Кудимцем з онлайн-видання Insider, Володимиром Бородіним з газети Вєсті, ІваномЛюбиш-Кирдей з Телеканалу 1 +1, і Віктором Гаценком, фотографом From-UA.

Таким чином українські правоохоронні органи не в змозі захистити журналістів і гарантувати їх безпеку під час виконання професійних обов’язків. Замість цього, вони нерідко навмисно перешкоджають журналістам надавати вкрай важливу інформацію для громадськості, що підтверджують вищеописані дії з боку співробітників міліції. Відповідальність за ці страшні наслідки лежать на уряді України.