ЗМІ спростили доступ до засідань парламентських комітетів

December 9, 2015

9 грудня 2015 року парламентом у другому читанні було прийнято Закон про внесення змін до Закону України “Про комітети Верховної Ради України” (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів) (проект № 1228, н.д. Різаненко П.О.).

Так, законом передбачається, що комітети мають інформувати про свою діяльність громадян, зокрема, шляхом оприлюднення плану роботи, розкладу засідань комітетів, прийнятих комітетами актів, протоколів та стенограм засідань комітетів та слухань у комітетах. Окремо наголошується на вільному праві відвідування відкритих засідань та заходів комітетів журналістами, працівниками засобів масової інформації та представниками громадських організацій.

Також встановлюється, що на відкритих засіданнях комітетів присутні особи мають право здійснювати звукозапис, кіно-, фото- і відеозйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню, онлайн-трансляцію в мережі Інтернет та/або інших мережах передачі даних у спосіб, що не заважає проведенню засідань комітетів. Про здійснення такого запису чи трансляції перед початком засідання повідомляється головуючий, що оголошує про вчинення відповідних дій перед розглядом питань порядку денного.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52671.