Зміни до закону про Національну раду

December 19, 2008

Сімнадцятого грудня 2008 року Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”». Відповідно до ухвалених змін, Верховна Рада України та Президент України можуть самостійно відкликати свою четвірку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Так, відповідно до ухвалених змін, за результатами розгляду звіту Національної ради Верховна Рада України та/або Президент України можуть висловити недовіру Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення. Висловлення недовіри Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення Верховною Радою України тягне за собою дострокове припинення повноважень членів Національної ради, призначених Верховною Радою України. Висловлення недовіри Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення Президентом України тягне за собою дострокове припинення повноважень членів Національної ради, призначених Президентом України.

Чинна редакція закону про Національну раду дає можливість відправити у відставку лише повний склад Національної ради і лише за умови висловлення недовіри з боку як Президента України, так і Верховної Ради України. Звіт Національної ради оприлюднюється до 1 лютого року, наступного за звітним, із одночасним надсиланням до Президента України та Верховної Ради України. Враховуючи той факт, що цього року звіт Національної ради не було розглянуто Верховною Радою, у разі підписання змін до закону Президентом, Верховна Рада може в будь-який час винести питання щодо розгляду звіту та відкликання своєї четвірки.

За закон проголосувало 226 народних депутатів.

Зазначимо, що цього ж дня народні депутати не змогли проголосувати за припинення повноважень членів Національної ради Віктора Понеділка та Тетяни Лебедєвої.

Нагадаємо, що строк повноважень Тетяни Лебедєвої закінчився у лютому 2008 року, а повноваження Віктора Понеділка – рік тому.