Зміни до закону про суспільну мораль

October 18, 2011
Вісімнадцятого жовтня 2011 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі” № 7132. За це проголосували 276 народних депутатів.

Законопроектом передбачається зміна поняття порнографії, як вульгарно-натуралістичного, цинічного, непристойного зображення чи опису статевого акту, самоцільна, спеціальна демонстрація геніталій, антиетичних сцен статевого акту, які не відповідають моральним критеріям суспільства, ображають честь і гідність особи,не мають жодного смислового зв’язку з іншими проявами життя, або використовують його у примітивному контексті; та суспільної моралі, як сиситеми загальнолюдських цінностей, норм поведінки, що склалися у суспільстві на основі духовних і культурних надбань, уявлень про добро, совість, свободу, відповідальність, гідність, громадянський обов’язок.

Також передбачається закріплення статусу Національної комісіі України з питань захисту суспільної моралі, як спеціального колегіального державного органу. Діяльність комісії, відповідно до проекту має визначатися окремим законом

Законом забороняється проведення видовищних заходів, виробництво та обіг будь-якої продукції, яка пропагує релігійну ворожнечу, зокрема расизм, ксенофобію, українофобію, антисемітизм.

Серед іншого, законом передбачається створення Єдиної спеціалізованої інформаційно-телекомунікаційної системи даних щодо стану суспільної моралі. Така система має містити інформацію, що повинна включати показники, які дають можливість постійно відстежувати процеси і тенденції, що відбуваються у сфері захисту суспільної моралі, у тому числі і негативні зміни стану суспільної моралі. Також, до цієї системи вноситься інформація про визнання продукції та видовищних заходів, що пройшли експертизу, такими, що завдають шкоди суспільній моралі, еротичними, або такими, що містять елементи насильства і жорстокості.

Картка проекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=38551