Зміни до Закону «Про вибори президента України» набули чинності

March 21, 2014

Закон «Про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” та деяких інших законодавчих актів України щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу», прийнятий Верховною Радою 13 березня 2014 року набув чинності.

Закон про вибори було доповнено новим розділом, в якому визначено правила інформаційного забезпечення виборів та діяльності ЗМІ, що не є агітацією. Таким чином законодавець нарешті розмежував передвиборну агітацію і звичайне інформування виборців щодо перебігу виборчого процесу. Серед основних засад інформаційного забезпечення виборів передбачено, що інформація, яка міститься у документах, поданих до ЦВК для реєстрації кандидатів, є відкритою.  Крім цього, до закону включили визначення передвиборної агітації та окремі форми, в яких вона може здійснюватись, положення щодо замовників політичної реклами та ін.

Нові норми також передбачають, що фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців, в тому числі – особисто виборцем в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування, забороняється і є порушенням таємниці голосування.

Текст закону  про внесення змін доступний за посиланням.