Зробити лікування якісним: ВУРівці дізналися про реформу медичної освіти

May 12, 2018

Чому для якісного лікування недостатньо права на вибір лікаря та що очікує на студентів-медиків? Про це вурівцям розповіла Інна Совсун, віце-президент Київської школи економіки та радник Міністра охорони здоров’я України.

Ми, як пацієнти, мало знаємо про кваліфікацію лікаря, тому можливість самостійно обрати його – не завжди допомагає. Якщо обирати між п’ятьма поганими лікарями – сам факт вибору нічим не допомагає та не покращує ситуацію.

Інна наголосила, що для того, щоб реформа повноцінно запрацювала та була успішною, необхідно провести зміни і в медичній освіті. Слід створити спільноту медиків, головні цінності яких – мотивованість, професіоналізм та етичність.

Якість лікарів набагато важливіша за їхню кількість. Тому Міністерство освіти та науки України ухвалило рішення підняти мінімальний прохідний бал ЗНО на медичні спеціальності до 150. Окрім цього, МОЗ планує ввести для студентів-медиків ЄДКІ – єдиний державний кваліфікаційний іспит. Він дозволить не тільки перевірити знання з медицини, але й з англійської мови. Кожен студент-медик може перескласти цей іспит лише один раз.

Творити зміни на краще необхідно, хоч і важко. Тож у сфері медичної освіти роботи – тільки-но початий край.