Звільнення члена Нацради

November 15, 2012
Чотирнадцятого листопада 2012 року Національна Рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні ухвалила рішення про відставку члена національної ради Оксани Калетник (Єлманової) на підставі поданою неї заяви – Оксана Калетник обрана народним депутатом України у мажоритарному  одномандатному виборчому окрузі № 16 у Вінницькій області. Нагадаємо, що Оксану Калетник було призначено 29 червня 2010 року за квотою Верховної Ради.

Відповідно до ст. 78 Конституції України народні депутати не можуть мати іншого представницького мандата чи бути на державній службі. Відповідно до ст. 101 Закону України “Про вибори народних депутатів України” особа, обрана депутатом, для її реєстрації народним депутатом України зобов’язана подати до Центральної виборчої комісії не пізніш як на двадцятий день з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів документ про її звільнення з роботи (посади), не сумісної з депутатським мандатом, та (або) копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої до відповідної ради. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення керуючись ч.2. ст. 8 Закону України “Про Національну Раду України з питань телебачення і радіомовлення” ухвалює рішення про дострокове припинення члена Національної ради на підставі поданої заяви про звільнення.

Таким чином, на це момент Національна рада складається з 6 членів, 3 з яких обрано за квотою Верховної ради – Ірина Опілат, Євген Баранов та Микола Фартушний, а 3 – за квотою президента – Володимир Манжосов, Оксана Головатенко та Лариса Мудрак. Відтак Національна рада має 2 вакантних місця – за квотою президента та за квотою парламенту.

Відповідно до ст. 5 Закону України “Про Національну Раду України з питань телебачення і радіомовлення” Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації протягом 3 днів (не пізніше 17 литопада 2012 року) має оприлюднити у ЗМІ  та направити депутатським фракціям і групам у Верховній Раді України оголошення про відбір кандидатур на посаду члена (членів) Національної ради.

Пропозиції щодо кандидатур приймаються зазначеним комітетом протягом 21 дня з дня оприлюднення оголошення. Суб’єктами права подання кандидатур на посаду члена Національної ради є депутатські фракції у Верховній Раді України та/або всеукраїнські об’єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації.

Водночас зауважимо, що Президент України порушив строки (1 місяць з дня припинення повноважень попереднього члена) передбачені ст. 6 закону про Нацраду, відповідно до якої він мав призначити члена Національної ради не пізніше 26 березня 2010 року.