Конкурс у Верховний Суд: про що домовилися громадськість та ВККС

March 3, 2017

Днями ми з партнерами відвідали Вищу кваліфкомісію суддів та нагадали їм про те, що утаємничені ними суддівські досьє на кандидатів до Верховного суду мають бути оприлюднені.

Розмова вийшла напружена, проте – результативна.

Вчора голова ВККС зробив заяву, що досьє будуть опубліковані на сайті ДО співбесід. Це важливо, адже більшість балів кандидат до Верховного суду може обрати саме за результатами цього етапу – співбесіди, під час якої йде обговорення досьє претендента на посаду верховного судді

Також ми домовилися про наступне.

Домовленість N1: Громадськості буде надано доступ до досьє кандидатів у Верховний Суд

Закон про судоустрій і статус суддів прямо каже, що досьє мають бути опубліковані на сайті ВККС. Втім Комісія досі не виконала цю норму закону, апелюючи до відсутності фінансового та технічного забезпечення для запуску автоматизованої системи для ведення суддівського досьє, передбаченої законом. Інший закон – про доступ до публічної інформації – зобов’язує надавати публічну інформацію на запити, однак і в такий спосіб ВККС надавати доступ відмовляється. Письмові відмови отримали як журналісти, так і активісти Руху ЧЕСНО.

За результатами акції та зустрічі Голова ВККС Сергій Козьяков публічно пообіцяв, по-перше, надати доступ до досьє членам Громадської ради доброчесності після того, як за результатами письмового практичного завдання відсіють частину кандидатів. По-друге, Комісія публічно задекларувала, що буде надавати інформацію з досьє за запитами громадян, а також надасть можливість ознайомитися із досьє безпосередньо в стінах ВККС. Скласти такий запит можна прямо на сайті Української правди у розділі ДОСТУП до ПРАВДИ. Юристи ЦЕДЕМ підготували для журналістів типовий запит на інформацію для отримання повного досьє. Відмови у наданні такої інформації – підстава звертатися в суд, і ми будемо це робити.

Домовленість N2: ВККС не почне співбесіди із кандидатами, допоки не отримає висновки Громадської ради доброчесності

Громадська рада доброчесності – спеціальний орган, створений на підставі закону для того, щоб надавати висновки про недоброчесність кандидатів на посади суддів. За наявності негативного висновку Ради кандидат може стати суддею лише якщо за нього проголосує кваліфікаційна більшість членів ВККС, тобто, 11 з 16 членів Комісії. Від доступу членів Ради до суддівських досьє залежить обгрунтованість та повнота їхнього висновку, а від висновку – результат співбесіди та склад найвищої судової інстанції країни. Рада має надати висновки за 15 днів до початку співбесід. Дата співбесід – не відома. У разі, якщо ВККС терміново призначить співбесіди – висновки Ради не будуть враховані, як “невчасно подані”. Проблема ускланюється тим, що члени ГРД також не отримали досі повноцінного доступу до досьє. Інформацію по кожному кандидату зібрав Рух ЧЕСНО, але користуючися лише доступними відкритими джерелами.

Сергій Козьяков пообіцяв не розпочинати співбесіди, допоки Громрада доброчесності не дасть висновків.

Домовленість N3: ВККС забезпечить он-лайн трансляцію співбесід із кандидатами або надасть можливість громадським активістами це зробити самим

Кандидати написали письмові роботи. Наступними етапами будуть психологічні тести і співбесіди. Співбесіди із кандидатами у Верховний Суд – найбільш важливий етап конкурсу. Саме під час цих співбесід члени комісії задаватимуть питання кандидатам щодо їх досьє та щодо негативних висновків ГРД. Дуже важливо, щоб цей процес відбувався максимально прозоро та відкрито, оскільки бали, поставлені за результатами цього етапу, мають більшу вагу, аніж тестування на знання права, наприклад.

Трансляція співбесід із кандидатами у Верховний Суд – єдиний інструмент громадського контролю за неупередженістю конкурсної комісії. Раніше аналогічні співбесіди (в рамках кваліфікаційного оцінювання суддів) ВККС транслювала в режимі реального часу не в он-лайн, а лише у кімнату в підвалі самої Комісії. Таким чином поспостерігати за цим процесом можна було лише прийшовши до ВККС. Така ж трансляція планувалась і зараз. При цьому ВККС в такий спосіб може транслювати лише дві співбесіди одночасно, тоді як зараз одночасно буде засідати чотири колегії, тож повноцінна трансляція навіть в підвал не можлива. Громадськість наполягає на тому, щоб всі співбесіди транслювалися в онлайн режимі.

Голова ВККС пан Козьяков погодився, що ВККС оцінить свої власні технічні можливості і забезпечить трансляцію співбесід з УСІХ чотирьох колегій одночасно або дозволить громадськості зробити такі трансляції самостійно, надавши відповідний доступ до співбесід.

Також було підняте важливе питання відкритості оцінок, які кожен член ВККС поставить кожному кандидату до Верховного суду за результатами співбесід. Ми переконані, що такі оцінки мають бути публічними так само, як результати оцінок, що їх виставляє Комісія з питань вищого корпусу державної служби. Члени ВККС обіцяли дослідити це питання і дати чіткішу відповідь пізніше, зокрема й зважаючи на те, що присутніми були лише 3 члени ВККС з 16.

Домовленість N4: Голосування Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо негативних висновків Громадської ради доброчесності мають бути відкритими

Як ВККС буде розглядати негативні висновки ГРД – не відомо. Ключове питання, яке хвилює громадськість – відкритий розгляд і відкрите голосування щодо цих висновків. 11 членів ВККС мають право нівелювати повністю будь який висновок ГРД. Ми переконані, що результати голосувань будуть значно більш чесними, якщо такі голосування будуть відбуватися у відкритому режимі. Таємні голосування у колегіальних органах – це завжди можливість заховатися за колективною безвідповідальністю.

Голова Вищої кваліфкомісії Сергій Козьяков, говорячи від себе особисто, заявив про свою прихильність до відкритості засідань ВККС, на яких голосуватимуться негативні рішення ГРД. Однак пан Козьяков зауважив, що Комісія є колегіальним органом, тож вирішувати за усіх він не взявся. Тому ця тема поки залишається відкритою і ми сподіваємося почути відповідь найближчим часом.

Домовленість N5: Громадська рада доброчесності повинна мати можливість ставити питання кандидатам на співбесідах

Закон передбачає участь членів Громадської ради доброчесності у співбесідах із кандидатами. Таке право прямо прописане у законі про судоустрій та статус суддів: “Громадська рада доброчесності делегує уповноваженого представника для участі у засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо кваліфікаційного оцінювання судді (кандидата на посаду судді) “. На думку членів ВККС “участь” ГРД має зводитися до можливості бути присутнім під час співбесід. Однак, ми переконані: право бути присутнім і право брати участь – це різні правові режими. Ключовим в участі має бути право представника ГРД ставити запитання кандидату до Верховного суду. Такі питання, які будуть транслюватися онлайн, можуть бути значно складнішими і менш зручними, ніж питання від членів ВККС.

Під час зустрічі у ВККС ми не почули однозначної готовності чи обіцянки забезпечити саме такий формат участі членів ГРД у співбесідах.

Це питання залишається на порядку денному і, сподіваюся, буде вирішене в рамках подальших переговорів. Без можливості ставити питання від ГРД до кандидатів ефективність громадського контролю буде нівельована, а конкурс – вихолощеним. Ми будемо наполягати на гарантуванні права ГРД брати участь у засіданнях і ставити питання кандидатам.

Ви можете більше дізнатися про кандадатів до Верховного суду на сайті кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд!

Матеріал опубліковано у виданні “Українська правда. Блоги“.