Оновити Верховний Суд, а не переобрати тих самих

November 9, 2016

7 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс на посади 120 суддів Верховного Суду. З цього моменту можемо відраховувати старт процесу оновлення найважливішого та найвпливовішого органу судової системи. Новий Верховний Суд фактично стане “лакмусовим папірцем” успішності судової реформи та змін у системі. А для успіху сформований він має бути не просто прозоро, через справедливий та відкритий конкурс, але й з нових людей. Зараз українцям важливо розуміти, що вибори суддів Верховного Суду важливіші сьогодні, аніж вибори Президента чи депутатів Верховної Ради хоча б з тієї причини, що ці люди обираються не на 5 років, а на все життя й шанс їх переобрати може трапитися не скоро.

Для реальних змін, яких так очікує громадськість та світова спільнота, зараз мають мобілізуватися усі найякісніші та найавторитетніші правники країни та податися на конкурс у Верховний Суд. Я не вірю, що якісно оновити цю інстанцію можна, просто провівши ротацію одних суддів на інших. Верховний Суд потребує свіжих поглядів та “нової крові” з числа адвокатів-практиків та науковців, які і знання, і досвід, і водночас не були замішані у корупційних схемах старої судової системи.

Формуючи Верховний Суд ми зараз маємо продемонструвати усім скептикам, що судова реформа можлива і має успіх. Новий Верховний Суд в ідеалі має позбавити сенсу корупцію на нижчих щаблях судової системи, оскільки він фільтруватиме незаконні та сумнівні рішення судів нижчих інстанцій. Таким чином зникає потреба “рішати” питання в місцевих судах, бо Верховний всеодно встановить справедливість. І це стане реальністю, якщо на конкурс у Верховний Суд подадуться найкращі фахівці вітчизняної юриспруденції, а НАЗК, НАБУ, журналісти та громадськість забезпечать жорсткий контроль за його проведенням.

Перший виклик у цьому процесі – це дуже стислі строки, які ВККС встановила для кандидатів. З 9 по 15 листопада на сайті комісії працюватиме система попередньої електронної реєстрації кандидатів і після цього з 17 листопада до 9 грудня бажаючі зможуть зареєструватися у електронній черзі та подати свої документи в комісію. Зрозуміло, що зацікавлені особи, тобто діючі судді Верховного Суду та інших судів вже мають готові пакети документів та першими їх подадуть. А от адвокатів та науковців треба поінформувати й вмотивувати полишити свою кар’єру та піти по інший бік “барикад”. Одним із аргументів може бути заробітна плата, яка залежно від стажу, може перевищувати 10 тисяч доларів. Окрім фінансової мотивації є питання суспільної важливості. Дуже сподіваюсь, що серед адвокатів та науковців є ті, хто готовий вкластися у розбудову справедливого суду в Україні.

Підтримуючи позицію Руху ЧЕСНО, закликаю адвокатів-практиків та науковців, що мають понад 10 років досвіду роботи, подаватися на конкурс у Верховний Суд і власноруч реформувати судову систему, запроваджуючи в неї кращі практики. Важливо розуміти, що стара система однозначно переможе у випадку, якщо на конкурс не подадуться адвокати та науковці.

Більше про процедуру подачі на конкурс та вимоги до кандидатів у інфографіці від кампанії Руху ЧЕСНО та на сайті кампанії ЧЕСНО.Фільтруй Суд.

Якщо ви знаєте про людину, яка гідна посади судді Верховного Суду і відповідає критеріям, запропонуйте їй взяти участь у конкурсі.

Матеріал опубліковано на сайті “Українська правда”.