Порядок денний РПР. Пленарний тиждень 1-4 листопада

October 31, 2016

П’ятий сесійний тиждень завершить першу половину п’ятої сесії роботи парламенту. Звісно, це нагода зробити проміжні висновки стосовно ефективності роботи народних депутатів, підтримки ними важливих реформаторських ініціатив, які розробили та підтримують експерти коаліції громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ”. Хотілося би, щоб до цього екватору депутати підійшли з гарними результатами.

Передусім, на порядку денному “Проект закону про енергетичну ефективність будівель” (N4941). За словами експертів, загальний потенціал скорочення споживання енергії в Україні становить 32 млрд. тне (50% від нинішнього рівня енергоспоживання), з цього понад третину – у житловому секторі. Мінімізація втрат енергії у будинках дозволить значно підвищити їх енергоефективність і зробити вагомий внесок у забезпечення енергетичної незалежності держави.

Також законопроект N3665, який запроваджує на законодавчому рівні інститут медіації в Україні шляхом імплементації кращих європейських та світових стандартів, що сприятиме поширенню практики вирішення спорів несудовими методами.

На розгляді народних депутатів пакет законопроектів N2531а, 3153 та 2418а, що мають на меті оптимізацію системи державного нагляду (контролю), підвищенню рівня захисту бізнесу та забезпечення балансу між стимулюванням розвитку бізнесу та захистом прав громадян. Зокрема, створюється інтегрована система державного нагляду з інформацією про всі проведені заходи, встановлюється єдиний порядок стягнення адміністративно-господарських санкцій, підвищується відповідальність посадових осіб органів державного нагляду. Сподіваємось, ці законопроекти, які знаходяться на розгляді більше півроку, нарешті будуть ухвалені в цілому.

Наступного тижня також є шанс прийняти в цілому законопроект N4496, який передбачає зменшення адміністративних бар’єрів під час укладення зовнішньоекономічних договорів (контрактів), зарахування валютної виручки, а також бухгалтерського обліку та фінансової звітності для малого та середнього бізнесу (МСБ). На цей закон чекають багато представників малого і середнього українського бізнесу, які надають послуги іноземним компаніям.

Також сподіваємося, що депутати нарешті розглянуть законопроект N4526-д, який імплементує положення ухваленого в грудні минулого року Закон “Про державну службу” та законопроект NN2353а, який передбачає запровадження добре виписаної процедури врегулювання заборгованості фізичних осіб за договорами з різними категоріями кредиторів.

РПР підтримує пропозицію профільного комітету з питань охорони здоров’я ухвалити законопроект N2820, який виконує зобов’язання України відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ) та вимог директив ЄС стосовно обмеження тютюнопаління. Зокрема: 1) максимальних рівнів смоли, нікотину та монооксиду вуглецю в димі сигарет; 2) маркування та упаковки тютюнових виробів; 3) заборони розміщення на ринку тютюну для перорального застосування; 4) регулювання продуктів, які пов’язані з тютюновими виробами, а саме електронних сигарет; 5) повної заборони реклами тютюнових виробів в мережі Інтернет.

Знову на порядку денному два антиреформаторські законопроекти, які Реанімаційний пакет реформ закликає народних депутатів відхилити. N2971-д, який відновлює рекламу пива у ЗМІ, а фактично, пропаганду його вживання серед молоді. N4370-1, який всупереч Конституції нівелює повноваження Кабінету Міністрів у призначенні голів місцевих державних адміністрацій, дозволяючи Президенту узурпувати владу.

На жаль, у порядку денному Верховної Ради на наступний пленарний тиждень немає вкрай важливих питань, які стосуються у першу чергу формування нового складу Центральної виборчої комісії, чого громадянське суспільство вимагає вже тривалий час, та ще одного важливого законопроекту “Про Вищу раду правосуддя”, яка має стати головним державним органом у питаннях призначення, звільнення та притягнення відповідальності суддів.

Матеріал опубліковано у виданні “Українська правда”.