Порядок денний РПР. Сесійний тиждень 23-26 травня

May 23, 2017

Два тижні підряд працюють депутати після місячного відпочинку, тож цього тижня вони знову зустрінуться у сесійній залі. На порядку денному від Реанімаційного пакету реформ низка важливих законопроектів, які сподіваємося будуть ухвалені.

Ключовим успіхом минулого тижня стало ухвалення в цілому євроінтеграційного проекту Закону України “Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин” (N0906). Водночас депутатам не вистачило всього одного голосу для прийняття одного з ключових законопроектів у сфері енергозбереження в житлово-комунальному господарстві та термомодернізації житла N4901 “Про комерційний облік комунальних послуг”, який покликаний врегулювати забезпечення комерційного та розподільчого обліку у сфері комунальних послуг. Законопроект отримав 225 із 226 мінімально необхідних голосів: його не підтримали у повному складі “Батьківщина” та “Відродження”, а також більшість народних депутатів “Опозиційного блоку” та позафракційних. У зв’язку з цим він був направлений на доопрацювання до профільного комітету для подальшого винесення на повторне друге читання.

Вже у вівторок, 23 травня, парламент повторно розгляне євроінтеграційні законопроекти N2009а-д про оцінку впливу на довкілля та N6106 про стратегічну екологічну оцінку. Після ухвалення в цілому в жовтні минулого року, ці законопроекти були повернуті Президентом в парламент та доопрацьовані профільним комітетом з урахування усіх пропозицій Президента та зацікавлених сторін. Їх ухвалення передбачене Угодою про асоціацію з ЄС та міжнародними угодами в рамках ЄЕК ООН у сфері охорони довкілля – Оргуською Конвенцією, Конвенцією Еспо та Протоколом про стратегічну екологічну оцінку.

На порядку денному також проект Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) ” (N4773), яким пропонується визначити, що право на перехід на прямі трансферти з державного бюджету, мають також об’єднані територіальні громади, які утворилися не у відповідності до перспективного плану, але були визнані “спроможними” у встановленому Законом порядку. Цей законопроект є важливим елементом в пакеті ініціатив з проведення реформи децентралізації.

Депутати також мають ухвалити проект Закону України “Про електронні довірчі послуги” (N4685), прийняття якого сприятиме створенню умов для розвитку та функціонування сфери електронних довірчих послуг, вільному обігу електронних довірчих послуг в Україні, а також можливості вільного доступу до електронних довірчих послуг постачальниками електронних довірчих послуг, що здійснюють діяльність в інших державах.

Також експерти РПР закликають парламентський Комітет з питань податкової та митної політики невідкладно подати на розгляд Верховної Ради, а Верховну Раду – якнайшвидше ухвалили в цілому законопроект N4117 щодо лібералізації готівкових розрахунків, який дозволить використовувати смартфони та інші електронні пристрої в якості реєстраторів розрахункових операцій.

Матеріал опубліковано у виданні “Українська правда. Блоги“.