5-річні досягнення та перспективи у доступі до публічної інформації

May 10, 2016

9 травня 2011 року набув чинності Закон України “Про доступ до публічної інформації”, ухвалення якого довго очікували громадські активісти. 

Наша організація від початку свого існування прикладала багато зусиль до того, щоб публічна інформація в Україні стала максимально відкритою. 

Ми працювали як над розробкою закону, так і активно лобіювали його ухвалення. 

Тепер Центр демократії та верховенства права надає великого значення належній імплементації закону та напрацюванню успішної судової практики. 

Пропонуємо ознайомитися зі значимими досягненнями, які стали можливими завдяки Закону України “Про доступ до публічної інформації”:

pub_info-01

– на момент прийняття увійшов в 10-ку найкращих у світі;

– відкрив доступ до засідань колегіальних органів: будь-яка особа може відвідати засідання місцевих рад чи засідання Верховної Ради України; 

– зобов’язав чиновників і депутатів розкривати декларації про доходи і майно;;

– затвердив обов’язок розпорядників інформації публікувати проекти та тексти рішень на сайтах, а також створювати спеціальні місця для роботи запитувачів із документами; 

– забезпечив можливість захисту права на отримання інформації у суді;

– запровадив поняття “відкриті дані” і передував ухваленню спеціального законодавства про відкриті дані (було відкрито 1833 наборів даних у 239-х розпорядників).

На сьогодні процес вдосконалення законодавства щодо доступу до публічної інформації не закінчився. Громадські активісти з нетерпінням очікують прийняння законопроектів № 2913 та № 2043а, якими буде остаточно визначено компетенцію спеціального органу у сфері доступу“, – зауважила відповідальна за напрямок з доступу до інформації Центру демократії та верховенства права Тетяна Олексіюк