Агітуємо на референдумах

September 24, 2008
   Двадцять четвертого вересня 2008 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про місцевий референдум» (законопроект  № 2004, н.д. Андрій Портнов, блок БЮТ. фракція н.д. Олександр Лавринович, фракція Партії регіонів).
   Законопроектом, серед іншого, передбачається процедура проведення агітації за або проти питань винесених на референдум. Таку агітацію мають право проводити громадяни, політичні партії та громадські організації. Як і в
передвиборчий агітації, агітація у ЗМІ обмежується 20% ефірного часу ажбо 20% друкованої площі; передбачається «правило дня на роздуми», а сама агітація розпочинається з моменту проголошення дати референдуму.
   Інші положення також «переповзли» з виборчого законодавства, щоправда залишилися не адаптованими до закону, що може спричинити колізії. Так, ЗМІ мають встановлювати протягом 10 днів з дня оголошення законопроекту, але загальнодержавні ЗМІ мають їх надсилати до ЦВК не пізніше ніж за 5 днів; прописана заборона щодо поширення завідомо недостовірних і наклепницьких відомостій щодо референдуму. Також залишено застарілу норму щодо заборони поширення будь-якої інформації про референдум впродовж 20 хв. до і після
програми де відбувалася агітація.
   Зазначимо, що 19 вересня 2008 року депутати ухвалили в першому читанні аналогічний законопроект щодо всеукраїнського референдуму.