Депутат хоче дозволити вільне поширення персональних даних для захисту державної безпеки

Народний депутат Андрій Тетерук зареєстрував законопроект про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про захист персональних даних» щодо удосконалення системи захисту персональних даних ( проект № 2959).

Документ пропонує дозволяти обробку (зокрема, збирання та поширення) даних про фізичних осіб без застосування положень Закону «Про захист персональних даних», тобто без обов’язкової згоди та реалізації інших прав особи щодо даних про неї, якщо така обробка здійснюється фізичними та юридичним особами з метою сприяння МВС, Генпрокуратурі, Міноборони, СБУ, Держприкордонній службі та Службі зовнішньої розвідки «у здійсненні необхідних заходів спрямованих на захист державної та громадської безпеки,фінансових інтересів держави та на боротьбу з кримінальними правопорушеннями».

Можливість відхилятись від окремих вимог щодо захисту персональних даних передбачена Конвенцією про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних 1981 року, якщо це передбаченозаконодавством країни та є в демократичному суспільстві необхідним заходом, спрямованим, на захист державної та громадської безпеки, фінансових інтересів держави або на боротьбу з кримінальними правопорушеннями та захист суб’єкта даних або прав і свобод інших людей.

Необхідність прийняття законопроекту автор обґрунтовує потребою правоохоронних органів у підтримці громадян в процесі проведення антитерористичної операції. Водночас, пропозиції законопроекту передбачають досить нечітку законодавчу підставу для обмеження дії закону і втручання у право особи на повагу до її приватного життя – «сприяння» правоохоронним органам та досить широкий перелік цілей, що може призвести до необґрунтованих зловживань.

 

 Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55357

 

Ми надаємо безоплатні консультації із юридичних питань у сфері інформаційного та медійного права. Будемо раді поділитися з вами своїм досвідом.

Листи з інших питань не розглядаються.

Докладніше про консультації

 

Задайте Ваше питання через форму:

Ваше ім'я (обов'язково)

Ваш email (обов'язково)

Ваше повідомлення


Також ви можете звернутися до нас іншими способами: