Доступ до декларацій публічних службовців може спроститись

June 10, 2014

В Міністерстві юстиції України оприлюднили для громадського обговорення проект Закону України «Про запобігання корупції».

Вказаний законопроект регулює правові та організаційні засади запобігання корупції в Україні, зокрема, правила формування та реалізації антикорупційної політики, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, серед яких низка обмежень та заборон для публічних службовців, інструменти запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в їх діяльності, система фінансового контролю щодо майнового стану таких осіб тощо.

Зокрема, в законі передбачено створення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати свої декларації до Національної комісії з питань запобігання корупції шляхом заповнення спеціально встановленої форми на її офіційному веб-сайті. При цьому, всі внесені відомості, крім відомостей щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, місця проживання тощо, є відкритими для цілодобового вільного доступу.

Законопроект також деталізує, яку саме інформацію мають вносити до декларації чиновники, а також передбачає перевірку достовірності внесених даних та їх відповідності  фактичному стилю життя декларантів.

Ознайомитись із проектом та долучитись до обговорення можна на офіційному сайті Мін’юсту за посиланням:

http://www.minjust.gov.ua/news/45526