Експерти обговорили запровадження цифрового мовлення в Україні

June 25, 2012
 
 

Двадцять першого червня 2012 року відбувся круглий стіл «Перехід України на цифрове мовлення: виклики та перспективи», організований Інститутом Медіа Права спільно з Громадською радою при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз.

Повний перехід від аналогового до цифрового мовлення, який Україна повинна здійснити до 17 липня 2015 року, стосується інтересів кожного громадянина, який дивиться ефірне телебачення і створює низку викликів для країни. Серед них: створення належної законодавчої бази, перерозподіл частот ефірного мовлення, забезпечення технологічної бази, захист інтересів регіональних мовників, забезпечення інтересів міноритарних груп, інформування населення про перехід на цифру тощо. Ці та інші аспекти переходу на цифрове мовлення були обговорені протягом заходу.

Історичний екскурс щодо переходу України на цифрове мовлення виклав юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай. Незалежний медіаюрист Дмитро Котляр представив Концепцію нового закону про телебачення і радіомовлення, який має врахувати всі особливості нових видів мовлення і який покликати усунути основні вади існуючого закону, який перешкоджає нормальному розвитку телеринку.

Візію Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо запровадження і розвитку цифрового мовлення та реформування телевізійного законодавства представив член Національної ради Микола Фартушний. Пан Микола поділився з учасниками інформацією про проблеми, з якими зіштовхнувся новий склад Національної ради щодо переходу на цифру. Також член Національної ради запросивши усі зацікавлені сторони до діалогу.

Виклики і загрози, з якими зіштовхнулися регіональні мовники окресила керівник центру законодавчих ініціатив НАК Ольга Большакова, а видавець журналу “Mediast” Олександр Глущенко озвучив ситуацію з наявним приймаючим обладнанням та першими тестами цифрового сигналу.

Ще одною темою обговорення була ситуація з провайдером ефірно-цифрової мережі. Павло МОісеєв, Голова Громадської ради при Національній раді виніс на обговорення питання юридичного статусу провайдера, закритістю для громадськості, у т.ч. ненадання інформації щодо проведення інформаційної кампанії та технічного регламенту.

Учасники, серед іншоого обговорили нові можливості, які може надати “ефірна цифра”:  забезпечення мовних прав національних меншин, прав людей з обмеженими можливостями, захист прав неповнолітніх тощо.

Завантажити розширені матеріали


Презентація Ігоря Розкладая “Цифра в Україні: 2005-2012”


Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Інституту Медіа Права та не обов’язково відображає точку зору американського уряду, USAID та Інтерньюз.