Електронній демократії в Україні дали зелене світло

July 27, 2015

 Президент України 24 липня 2015 року підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про звернення громадян” щодо електронного звернення та електронної петиції» (проект № 2299, Президент України).

Закон вводить в Україні поняття електронної петиції. З такою петицією громадяни можуть звертатися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

Для створення електронної петиції її автор (ініціатор) заповнює спеціальну форму на офіційному веб-сайті органу, якому вона адресована, або веб-сайті громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронних петицій, та розміщує текст електронної петиції.

Петиція до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України розглядається за умови збору на її підтримку не менш як 25000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції. Вимоги ж до кількості підписів для розгляду петиції органом місцевого самоврядування мають визначатися статутом територіальної громади.

Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. Про підтримку або непідтримку електронної петиції публічно оголошується на офіційних веб-сайтах відповідних органів. У відповіді на електронну петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу, якому вона була адресована, а також надсилається у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції та відповідному громадському об’єднанню, яке здійснювало збір підписів на підтримку відповідної електронної петиції.

У разі визнання за доцільне викладені в електронній петиції пропозиції можуть реалізовуватися органом, якому вона адресована, шляхом прийняття з питань, віднесених до його компетенції, відповідного рішення, в тому числі – шляхом прийняття законопроектів.

В цілому, Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, проте його окремі положення, які надають можливість створювати електронні петиції, діятимуть уже через місяць після дня опублікування Закону (орієнтовно з початку вересня).