Команда студентів з України взяла участь у міжнародних змаганнях з медіа права

April 8, 2010

The Monroe  Price International Moot Court Competition – ще досить молоді та перспективні змагання, які спеціально присвячені тематиці медіа права, і в яких в цьому році вперше взяла участь команда українських студентів, дійшовши в результаті до чвертьфіналу та зігравши в спарингу із новим чемпіоном змагань.

Суть самих змагань полягає в тому, щоби учасники комплексно дослідили поставлену перед ними проблематику (в якій право на свободу висловлювання вступає в конфлікт з іншими правами), пройшовши при цьому два етапи:

1. Письмовий – в рамках якого члени команди досліджують матеріали справи та оформлюють письмовий меморандум як зі сторони Заявника, так і зі сторони Уряду країни-відповідача.

2. Усний – що включає безпосередні слухання справи у модельному/вигаданому Суді (Міжнародний суд з прав людини, в складі якого створена спеціальна Палата «Міжнародний суд зі свободи слова»).

 

Судді слухають вступ Вікторії Добринської. Позаду засновник змагань Монро Прайс

До складу суддів запрошуються визнані експерти: професори права, судді Європейського суду та судів деяких національних юрисдикцій, члени неурядових медіаорганізацій, а також партнери відомих юридичних фірм. Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко був суддею у попередні два роки змагань. Цього ж року він виступив тренером української команди.

Всі усні раунди змагань проходять в стінах Оксфордського університету, що за словами учасників, ще більше надихає їх до перемоги, і тривають слухання як правило чотири дні.

Як вже зазначалося вище, особливістю цих змагань для України став перший і успішний досвід участі її представників: за фінансової підтримки Міжнародної неурядової організації «InternationalMediaSupport» та Юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери» студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» (капітан – Вікторія Добринська; члени команди – Станіслава Ільченко, Вікторія Микуляк, Руслана Олексійчук) на чолі із тренером Тарасом Шевченком вирушили до Великобританії і спромоглися увійти до кращої вісімки команд, вдало зігравши перед цим із командами з Індії, Таїланду та Китаю. У чвертьфіналі могилянці поступилися цьогорічним чемпіонами – команді із Сінгапуру.

Втім, судді й організатори змагань, зважаючи на переконливість української команди у представленні своїх аргументів та шалене бажання до перемоги вручили спеціальний приз «BestSpiritoftheMootAward» та фінансування на купівлю книжок в OxfordUniversityPress.

 

Українська команда на змаганнях

Варто зазначити, що історія існування PriceMootCourtнараховує всього-на-всього три роки: засновані доктором права Даніло Леонарді, вперше вони були зорганізовані у 2008 році Програмою з порівняльного медіа права та Центром соціально-правових студій (які є підрозділами правничого факультету Оксфордського університету) разом із Міжнародною асоціацією медіа юристів (IMLA), до якої, до речі, на даний момент входить і п’ятеро правників з України.

Названі змагання на честь відомого експерта з медіа права Монро Прайса, Директора Центру з глобальних комунікацій при Анненберзькій школі, професора права та Директора програми з медіа права при Школі права ім. Бенджаміна Кардозо, а також, власне, і засновника Програми з порівняльного медіа права в Оксфорді.

Команда і тренер з призами

Незважаючи на досить невеликий вік змагань, за словами самих організаторів вже цього року тільки на усному раунді було представлено вдвічі більше команд, аніж за попередні два роки. Зустріти можна було учасників з усіх куточків світу, як Заходу, так і Сходу: були команди із Європи (Великобританія, Нідерланди, Румунія, Грузія), Сполучених Штатів Америки (традиційно потужна команда зі Школи права ім. Кардозо) та Азії (Китай, Малайзія, Індія, Сінгапур, Таїланд, Пакистан, Бангладеш). Що цікаво: саме команди зі Сходу показали надзвичайно високі знання з медіа права, та прекрасне володіння правовими позиціями Європейського суду з прав людини, Верховного Суду США.

 Більше фото зі змагань Ви можете подивитись на flickr.com

Детальнішу інформацію про змагання можна дізнатися за наступною електронною адресою: http://pricemootcourt.socleg.ox.ac.uk/index.html