Монітори Платформи “Омбудсман плюс” розробляють рекомендації по вдосконаленню роботи розпорядників інформації

April 7, 2016

Активісти з різних регіонів України зібралися сьогодні в Києві для обговорення результатів Платформи “Омбудсман плюс” і напрацювання рекомендацій. Презентацію зведених результатів моніторингу та рекомендацій, розроблених на їх основі, заплановано на травень 2016 року.

УповноваженийПредставник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Кушнір високо оцінила роботу моніторів. Вона повідомила, що результати їхньої роботи відображені в доповіді Уповноваженого на 30 сторінках. Їх можна почитати тут Dopovid_2016.

Ви зробили колосальну роботу з моніторингу виконання Закону “Про доступ до публічної інформації” органами місцевої влади та місцевого самоврядування на обласному рівні. Ви порушили актуальну проблематику і досягли позитивних змін,” – зауважила Ірина Кушнір і додала, що для офісу Уповноваженого важливо, що зараз сформована така дієва команда активістів у регіонах.  

Подякувала громадському суспільству за підтримку офісу Уповноваженого у виконанні якісного моніторингу й експерт ПРООН з прав людини Олена Кривко

 

12941208_584984748342764_520640452_oА директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко нагадав, що у травні виповнюється 5 років набрання чинності закону про доступ до публічної інформації і додав, що на прикладі його реалізації видно, як змінилася країна. 

Ще декілька років тому перед нами стояло багато викликів щодо доступу до інформації. Як приклад, у 2006 – 2007 роках ми по крупинках розкопували інформацію про власників телеканалів, і тоді це було дуже складно та ігнорувалося медіа. Зараз самі телеканали, виконуючи закон про прозорість медіавласності, показують своїх власників, у тому числі й тих, хто стоїть за офшорами,” – зауважив Тарас Шевченко.

Він підкреслив, що сьогодні, із запровадженням електронного декларування, вирішиться й питання доступу до статків усіх чиновників і народних обранців. 

Коли ми з партнерами започатковували Рух Чесно у 2011 році, нам доводилося 5 разів подавати до суду щодо доступу до декларацій народних депутатів. Насьогодні, завдяки нашим адвокаційним зусиллям, ця проблема повністю вирішена,” – зазначив Тарас Шевченко

Боротьба за доступ до інформації була важка, але, завдяки спільним діям, ми бачимо реальні зміни. І від вас значно залежить боротьба на місцях за відкритість інформації,” – резюмував Тарас Шевченко.