Народні обранці хочуть заборонити трансляцію фільмів про російську поліцію

August 11, 2014

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України(проект №4443а, н.д. Микола Княжицький).

Законопроект передбачає внесення змін до законодавства про кінематографію щодо заборони публічного використання фільмів, в яких міститься «популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, а також в яких популяризуються цінності кримінальної субкультури».

До прикладу, пропонується заборонити видачу державних свідоцтв на розповсюдження фільму, якщо його сюжет прямо або опосередковано пов’язаний з будь-якими діями правоохоронних органів, збройних сил, силових формувань держави-окупанта; який романтизує тюремні традиції, порушення права власності, демонструє невиправдане насилля, агресивність, жорстоке або цинічне ставлення відносно більш слабких та беззахисних.

Проект закону також пропонує встановити штрафні санкції до суб’єктів господарювання, які всупереч забороні, публічно розповсюджують, зокрема,  шляхом трансляції в ефірі, демонстрації в кінотеатрах та в мережі Інтернет, визначеної аудіовізуальної продукції. Рішення про накладення такого штрафу в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат має приймати Держкіно.

На думку автора законопроекту, його прийняття матиме своїм наслідком створення правового механізму обмеження в Україні трансляції телерадіоорганізаціями та в кінотеатрах аудіовізуального продукту, який пропагує збройні формування та будь-які інші силові структури держави-окупанта.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=51909