Рішення у справі Сергія Лещенка буде оскаржене до Євросуду

December 13, 2012
Вищий адміністративний суд відхилив касаційну скаргу Інституту Медіа Права у справі журналіста Сергія Лещенка. Журналіст знову отримав відмову у наданні інформації про вартість, за якою Віктору Януковичу була продана державна земельна ділянка.

Сергій Лещенко звернувся із інформаційним запитом до Вишгородської райдержадміністрації півтора роки тому. Запит стосувався договору купівлі-продажу земельної ділянки між Вишгородською РДА та Президентом України, зокрема, вартості продажу цієї земельної ділянки. 

Райдержадміністрація не надала журналісту відповідні документи і відомості. Орган влади підтвердив факт укладення між ним та Віктором Януковичем договору купівлі-продажу земельної ділянки площею 1,7688 га, а також існування усіх необхідних документів, пов’язаних з укладанням такої угоди. Водночас, у наданні інформації за запитом було відмовлено. Відмова була аргументована тим, що така інформація «стосується права приватної власності, інших прав та охоронюваних законом інтересів іншої особи», а також забороною протиправного втручання в особисте і сімейне життя особи.

У суді Інститут Медіа Права наголошував на тому, що запитувані відомості є публічною інформацією, оскільки нею володіє суб’єкт владних повноважень, і вона стосується розпорядження державним майном. Ця інформація безпосередньо визначена Законом України «Про доступ до публічної інформації» як така, що не може бути обмеженою в доступі. 

Однак українські суди всіх інстанцій відхилили скаргу позивача. Сергій Лещенко та Інститут Медіа Права планують подати до Європейського суду з прав людини заяву щодо порушення права позивача на отримання інформації.