У 14 регіонах України у січні – лютому команда Майстерні Активних Громадян проведе антикорупційні тренінги

January 20, 2016

Сьогодні обговорення засобів протидії та запобігання корупції стартувало на Буковині. Саме у Чернівцях 20 січня зібралися понад 20 активістів із різних міст і селищ області на одноденний антикорупційний тренінг Майстерні активних громадян.

12546301_10201706804948290_937484215_oПроведення тренінгів в межах проекту МАГ – це чудова можливість для буковинських громадських активістів отримати, удосконалити та навчитись застосовувати дієві механізми протидії корупції. В області наявні десятки викриттів корупції, але більша кількість корупційних дій ще не виявлена,” – повідомила активістка Громадського Руху ЧЕСНО та ініціативи INFOKEY | Інформаційний Ключ Ольга Обершт.

Вона зауважила, що для буковинців не новими є проблеми незаконної вирубки лісу, покривання місцевою владою нечесних тендерів, контрабанди, виділення грошей з місцевого бюджету на роботи, що не проводяться, корупція у вишах тощо.

Впевнена, що знання, отриманні на тренінгах МАГ, допоможуть учасникам виявити корупцію, надати розголосу неправомірним діям, допомогти відповідним органам притягнути до відповідальності корупціонерів,” – вважає Ольга Обершт.

Активісти Новоселиччини, Кіцманщини, Вижниччини, Сокирянщини та міста Чернівці впевнені, що, отримуючи інструменти контролю за владою, на місцях зможуть актуалізувати процеси боротьби з корупцією.

Як повідомила юрист Інституту Медіа Права Тетяна Семілетко, у ході обговорень, учасники МАГ дійшли висновку, що яким би досконалим не було антикорупційне законодавство, змусити владу виконувати закон неможливо без роботи громадських активістів на місцях. “МАГівці вважають необхідним підвищувати рівень юридичної відповідальності за корупційні діяння, а також втілювати публічні антикорупційні кампанії задля обізнаності громадян щодо своїх можливостей та прав у подоланні корупції,” – розповіла Тетяна Семілетко.

Найбільш дієві форми громадського впливу на владу, взаємодії та привернення уваги до проблем корупції у маленьких місцях організатори Майстерні ілюстрували успішними проектами руху ЧЕСНО, коаліції РПР, Мережі захисників права на доступ, а також окреслили досвід колег із кампанії “Чисті виші” та кампанії АНТИЛАПА (ГМ “ОПОРА”). Учасники регіонального модулю також дізналися, як ефективно контролювати владу шляхом формулювання запиту на інформацію, а також як користуватися державними та громадськими реєстрами в боротьбі з корупцією.

Загалом в Чернівецькій області заплановано проведення 3 одноденних тренінгів Майстерні активних громадян. Ще 2 модулі відбудуться навесні.