Юрист ЦЕДЕМ виступила на брифінгу щодо перевірки електронних декларацій

November 21, 2016

Про дієві інструменти, завдяки яким громадяни можуть перевірити декларацію посадовця та отримати відповіді щодо джерел походження його статків, говорили сьогодні під час брифінгу «Декларації подали. Що далі?», організованого коаліцією «Декларації під контролем», до якої входить ЦЕДЕМ. У заході взяла участь юрист Центру демократії та верховенства права Галина Чижик. Вона розповіла про значення е-декларування та спроби його обмежити.

“Те, що судді в е-деклараціях показали значно більші статки, демонструє несерйозність, з якою вони раніше заповнювали паперові. Рада суддів сьогодні долучилася до ініціатив окремих народних депутатів закрити інформацію з е-декларацій. Рух ЧЕСНО разом з колегами з коаліції «Декларації під контролем» буде відстоювати право громадян знати, як живуть їхні посадовці”, – наголосила Галина Чижик.

Експерт також розповіла також розповіла про механізм перевірки декларацій суддів та про те, які невідповідності уже було знайдено у цих деклараціях. Усього ЦЕДЕМ перевірив більше 400 суддівських декларацій.

Олександра Дрік, Координатор Коаліції «Декларації під контролем», наголосила на символізмі дати проведення брифінгу, яка збіглася із третьою річницею початку Революції гідності. Тому, спікери закликали громадян контролювати та перевіряти декларації посадовців, знаходити невідповідності, повідомляти про це відповідні органи та допомагати зупиняти будь-які атаки на систему електронного декларування.

На брифінгу були представленні інфографіки, розроблені членами коаліції, які висвітлюють інформацію щодо можливостей здійснення перевірки декларацій. Зокрема, Олександр Лємєнов, Голова секретаріату  Коаліції «Декларації під контролем», та Євген Черняк, Юридичний радник Коаліції «Декларації під контролем» пояснили як громадяни можуть проводити перевірку декларацій, розповіли про те, до яких органів потрібно звертатися у випадку виявлення невідповідностей.

Під час брифінгу була висвітлена тема моніторингу способу життя посадовців, наслідків неподання та несвоєчасного подання декларацій, логічного та арифметичного контролю, механізму повної перевірки декларацій, порівняння е-декларацій з реєстрами.

Представники Коаліції «Декларації під контролем» продемонстрували конкретний приклад проведення перевірки, яким стала декларація Народного депутата України від Радикальної партії, Андрія Лозового, тим самим почавши акцію під назвою «Голубе сизий, поясни або піди». Також було представлено уже написану заяву до НАЗК щодо перевірки декларації Лозового Андрія і одразу після брифінгу її було надіслано до НАЗК.