Захист персональних даних

December 19, 2009

П’ятнадцятого грудня 2009 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порушення законодавства про захист інформації про особу» (законопроект №5438, н.д. Роман Зварич, фракція блоку НУНС).

Законопроектом пропонується визначити в Законі Україні «Про інформацію» поняття персональних даних, як відомостей або їх сукупність про фізичну особу, яківизначена, чи можуть бути визначені і встановити заборону на їх збирання, без її попередньої згоди, за винятком випадків, передбачених законом.

Також пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею, за якою передбачено відповідальність за обробку персональних даних, здійснення якої заборонено законом або якщо такі дані стосуються персональних даних про етнічне походження.

Зауважимо, що відповідальність за допуск до бази даних сторонніх осіб обмежується адміністративною відповідальністю, що фактично суперечить основній меті закону, адже найбільше проблем з інформацією, яку можна віднести до персональних даних, виникало саме через “витік” баз даних, що знаходяться в органах державної влади.