Закликаємо народних депутатів утриматись від внесення змін до Закону «Про запобігання корупції»

October 3, 2016
1

29 вересня голова фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів зареєстрував у парламенті законопроект №5192 «Про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо запобігання злочинам проти життя і здоров’я особи та проти власності», яким пропонується закрити доступ до частини важливої інформації, що має бути внесена до електронної декларації. Таке бажання свідчить про намагання врятувати корупціонерів від відповідальності.

         Зокрема, пропонується закрити доступ до наступної інформації:

  1. Даних щодо виду рухомого майна, яке належить декларанту або членам його родини, в тому числі характеристики майна, дату набуття його у власність, володіння або користування, вартість майна на дату його набуття у власність, володіння або користування.
  2. Відомості про вартість та розмір подарунків.
  3. Розмір готівки, наявної у декларанта.
  4. Персональні дані осіб, відносно яких у декларанта з’явилися фінансові зобов’язання.

Автор законопроекту обґрунтовує необхідність внесення цих змін з міркувань безпеки декларантів, оприлюднення інформації про яких нібито сприятиме процесу зібрання злочинцями ідентифікуючої інформації про майно.

Члени Коаліції наголошують на безпідставності таких припущень і маніпулятивності цього обгрунтування, оскільки вcі персональні дані в декларації, наприклад, адреса та податковий номер є конфіденційними. Водночас, саме ці положення в декларації можуть вказувати на корупційне походження статків посадовців.

Як показує світовий досвід, 85% країн, що мають систему декларування для державних службовців, зобов’язують декларантів звітуватися про готівкові кошти, а 2/3 країн із високим рівнем доходів відкривають дані декларацій партнера відповідного державного службовця.    

Ми також наголошуємо на небезпеках, пов’язаних із намаганнями внести будь-які зміни до Закону «Про запобігання корупції» під час процесу заповнення е-декларацій. Будь-яке голосування подібних змін може призвести до повторення історії так званого «закону Денисенка». Тоді при голосуванні загалом правильного закону з голосу в сесійній залі були внесені такі зміни, які могли призвести до руйнування системи е-декларування. Лише надзвичайними зусиллями громадського суспільства, міжнародних партнерів України та окремих свідомих парламентарів вдалося добитися вето Президента.

Коаліція «Декларації під контролем» закликає профільний парламентський комітет та народних депутатів не підтримувати цей законопроект, а суспільство і міжнародних партнерів – вимагати від парламенту не вносити жодних змін до Закону «Про запобігання корупції», поки система електронного декларування не запрацює в повному обсязі.

 _____________________

«Декларації під контролем» — коаліція громадських організацій, які визначають своїм пріоритетом боротьбу з корупцією через перевірку декларацій про доходи, майно, витрати та зобов’язання фінансового характеру. Меморандум про створення коаліції 1 лютого 2016 року під час спільної прес-конференції підписали шість громадських організацій: Transparency International Україна, Центр політичних студій та аналітики (нині — «Ейдос»), Громадський люстраційний комітет, Інститут медіа права (нині — Центр демократії та верховенства права CEDEM), Канцелярська сотня (проект «Декларації») і Центр локального самоврядування.