Засновано Інститут Медіа Права

February 2, 2005

1 лютого 2005 року засновано Інститут медіа права. Інститут є громадською організацією, яка сприятиме розвитку медіа права та утвердженню демократичних стандартів свободи слова та доступу до інформації в Україні шляхом залучення до реформування законодавства, розвитку науки та навчальних дисциплін.

Новостворений Інститут планує активно долучитися до обговорення та вироблення пропозицій щодо вирішення актуальних проблем у медіа сфері, зокрема до таких питань як створення суспільного мовлення, роздержавлення преси, вироблення нової інформаційної політики держави, оцінка ефективності діяльності органів державної влади в інформаційній сфері, ухвалення нових законодавчих актів, що регламентують діяльність ЗМІ. Інститут здійснюватиме постійний моніторинг законодавчих пропозицій, які надходять на розгляд Верховної ради України та вироблятиме до них рекомендації з урахуванням світових та європейських стандартів у галузі свободи вираження поглядів. Окремим завданням Інституту медіа права буде запровадження вивчення у навчальних закладах, що готують журналістів та юристів, навчальних дисциплін з медіа права та інформаційного права. Інститут тісно співпрацюватиме у реалізації своїх завдань як з українськими, так і з провідними міжнародними організаціями у галузі захисту свободи слова та захисту прав журналістів. 

Інститут медіа права засновано юристами, які спеціалізуються на питаннях медіа права та інформаційного права, за сприяння проекту У-Медіа Інтерньюз Нетворк, що фінансується Агентством з міжнародного розвитку США. Директором Інституту медіа права обрано Тараса Шевченка – випускника юридичного факультету Київського національного університету. Тарас Шевченко вивчав права людини у Бірмінгемському університеті (2002 рік) та медіа право в Оксфордському університеті (2003 рік). Понад три роки спеціалізується на питаннях медіа права як юрист Інтерньюз. Викладає медіа право в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.