Затверджено порядок висвітлення роботи парламенту 7 скликання (оновлено)

December 18, 2012
18.12.2012 Верховна Рада України прийняла Постанову “Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України сьомого скликання”. Така постанова є обов’язковою до ухвалення парламентом чергового скликання відповідно до п.11 ч.1. ст.16 Закону України «Про регламент Верховної Ради України».

Постанова зобов’язує Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення та Держкомтелерадіо забезпечити висвітлення діяльності Верховної Ради сьомого скликання на каналах Національної телекомпанії та Національної радіокомпанії України.

Так, зазначені державні телерадіокомпанії зобов’язані забезпечити у повному обсязі пряму трансляцію:

  • складення присяги народними депутатами;

  • відкриття сесій парламенту;

  • розгляд організаційних питань та питання про обрання та відкликання Голови Верховної Ради та двох його заступників;

  • розгляд питання про надання згоди на призначення президентом Прем’єр-міністра;

  • складення присяги Українському народові новообраним Президентом України на урочистому засіданні Верховної Ради;

  • заслуховування щорічних та позачергових послань Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України;

  • проведення “години запитань до Уряду”;

  • проведення парламентських слухань;

  • засідання з питання про відповідальність Кабінету Міністрів;

  • офіційних виступів та заяв Голови Верховної Ради;

  • розгляд інших питань згідно з рішенням Верховної Ради.

Апарат Верховної ради у дні пленарних засідань та проведення “години запитань до Уряду”має забезпечувати створення випусків телепрограми “Парламентський день” тривалістю 15 хвилин. Програма транслюватиметься у вечірній час на Першому національному каналі НТКУ. Окрім того, на “Першому національному” по суботах між 18 та 23 годинами  має транслюватися 45-хвилинні телепередачі за рівної участі в них представників депутатських фракцій (депутатських груп) та позафракційних народних депутатів України відповідно до плану-графіку, що складається комітетом, до предмета відання якого віднесені питання висвітлення роботи Верховної Ради України. Також Апарат ВРУ має забезпечити трансляцію засідань Верховної ради на телеканалі “Рада” .

Національна радіокомпанія України на Першому загальнонаціональному каналі має забезпечити трансляцію усіх пленарних засідань та парламентських слухань, а також трансляцію по четвергах, з 18 до 23 години 45-хвилинних передач аналогічних до передач на “Першому національному”.

Фінансування такого висвітлення передбачено законами про бюджет на 2012 та 2013 роки за статтями 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної ради України” та 1700000 «Державний комітет телебачення і радіомовлення України» (програма 1701080 «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу “EuroNews”» має загальний бюджет 866,2 млн. грн. На 2012 рік та 753,3 млн. грн на 2013 рік).

Також, постановою ВРУ редакції газети Верховної Ради України “Голос України” доручається забезпечити постійне і всебічне висвітлення діяльності Верховної Ради України, її пленарних засідань, роботи парламентських комітетів, а також депутатських фракцій (депутатських груп), позафракційних народних депутатів України в обсягах, пропорційних їхній чисельності, та заходів, що проводяться у Верховній Раді України, а також  оперативно подавати звіти пленарних засідань Верховної Ради України із включенням до них за рішенням Верховної Ради України результатів голосування кожного народного депутата України та по депутатських фракціях (депутатських групах), позафракційних народних депутатах України.

Газета “Голос України” фінансується з державного бюджету за статтею 0111090 “Висвітлення діяльності Верховної Ради України через засоби телебачення і радіомовлення та фінансова підтримка видання газети “Голос України” і журналу “Віче”, на що передбачено витрати обсягом 28,9 млн. грн.