Алгоритм відмови від Telegram

June 28, 2024

Сьогодні загрози Telegram все частіше обговорюють на рівні держави, громадянського суспільства, користувачів. Висновок таких обговорень – Telegram пов’язаний з Росією, співпрацює з урядом країни-агресора та має доступ до особистих даних користувачів. Крім того, Telegram є соцмережею без правил, якою безупинно шириться дезінформація, заклики до злочинів, шахрайство, піратський контент, контент, який шкодить здоров’ю та психіці дітей.

Після детальнішого вивчення загроз, які ви впускаєте в своє життя з Telegram,  може виникнути бажання відмовитися від використання цього додатку та прагнення перейти на безпечніші альтернативні додатки.

Відмовитися від Telegram може бути важко, адже платформа дійсно має багато переваг:, як-от зручний інтерфейс, можливість зручно та швидко спілкуватися, отримувати оперативний доступ до новин і розважального контенту, створювати власний контент і безперешкодно поширювати його. Тож, кожен ухвалює рішення особисто: обирати комфорт чи безпеку.

Та якщо ви вирішили відмовитися від додатку, але вам важко обірвати з ним зв’язок одразу, ми пропонуємо алгоритм комфортної та послідовної відмови від Telegram:

1. У період відмови від Telegram практикуйте його “розумне використання”:

  • Ретельно аналізуйте інформацію, яку ви поширюєте в Telegram. Не поширюйте через месенджер фото, відео, повідомлення, геопозицію, копії документів, паролі та інші приватні дані;
  • Не використовуйте Telegram для робочих переписок (особливо це стосується діяльності військових та державних службовців);
  • Критично сприймайте новини, які ви споживаєте через анонімні Telegram-канали. Вони можуть містити фейкову та неперевірену інформацію, а автори таких публікацій не несуть відповідальності за їх поширення. Хіба ж вас не насторожує сам факт анонімності каналу? Хто за ним стоїться? Яка у нього/них мета?
  • Використовуйте лише перевірені або офіційні Telegram-канали та переходьте на них за посиланнями з офіційних сайтів установ (органів державної влади, місцевого самоврядування, публічних осіб, зареєстрованих медіа), щоб уникнути каналів-клонів, через які росіяни поширюють дезінформацію;
  • Побачивши емоційний контент, порахуйте до 10 й спробуйте зрозуміти, чи він правдивий. Перевірте його на офіційних каналах відповідних структур, які уповноважені повідомляти про таку інформацію: військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, військових структур, скористайтеся білим списком медіа, аби знати, кому можна довіряти. 
  • Вимкніть на пристрої, через який використовуєте Telegram, доступ до ваших файлів, камери, мікрофону і локації;
  • На комп’ютері користуйтеся вебверсією Telegram у браузері, а не завантаженим додатком. Вона має менше можливостей для стеження за вашою системою та персональними даними. Втім, навіть у версії браузера перевірте, чи встановлена заборона на доступ до камери, мікрофону, геолокації тощо. Якщо ні, то встановіть таку заборону в адресному рядку у верхньому лівому кутку. 


2. Знайдіть та спробуйте альтернативи

Можемо впевнено сказати: безпечніші та не менш зручні альтернативи Telegram існують. Багато інструментів уже доступні в інших альтернативних додатках – WhatsApp, Facebook Messenger,, Signal. 

3. Створіть резервну копію даних

Не бійтеся втратити дані, якими раніше ділилися через Telegram. Всю цю інформацію можна зберегти через експорт даних. Для цього зайдіть в десктопну версію Telegram “Налаштування” – “Розширені” – “Експортувати дані”. Оберіть необхідні параметри та експортуйте дані у зручному для вас форматі. Ви можете вибрати категорії даних, які прагнете експортувати (медіа, чати, чати із ботами тощо).

4. Інформуйте свої контакти про вихід з Telegram

Повідомте людям, з якими ви спілкуєтесь в Telegram про те, що ви маєте намір видалити свій обліковий запис в Telegram та використовувати інший месенджер. Запитайте у ваших близьких, якими іншими додатками вони користуються, знайдіть зручний компроміс. Встановлюючи зв’язок з новими знайомими, повідомляйте про те, в яких месенджерах вас можна знайти та згадайте про те, що ви не використовуєте Telegram через його загрози. Якщо Telegram активно використовується як платформа для робочих чатів, то запропонуйте колегам альтернативні та більш безпечні додатки.

5. Сформуйте базу новинних каналів та інших джерел інформації

Для отримання оперативних новин можна використовувати канали в WhatsApp (наприклад, канал Повітряних Сил ЗСУ), а також споживати контент, який поширюють офіційні канали зареєстрованих медіа, представників держави та органів державної влади. Крім того, деякі медіа мають власні додатки, через які зручно отримувати інформацію (наприклад, BBC, CNN тощо). Також можна використовувати додаток Inoreader, який є уніфікованою стрічкою новин.

6. Видаліть акаунт та додаток

Telegram пропонує автоматичне видалення акаунту, якщо користувач відсутній у ньому протягом 1, 3, 6 або 12 місяців. Також є опція негайного видалення акаунту. Для видалення зайдіть в додаток, оберіть “Налаштування” – “Приватність і безпека”. У блоці “Автоматично видалити мій акаунт” оберіть опцію “Видалити акаунт зараз”. Після видалення акаунту також видаліть додаток з телефону та інших гаджетів. 

7. Сформуйте звичку

Людині складно звикати до нового. Кожного разу, коли ви будете мати бажання повернутися до Telegram, згадуйте про те, що звичка використання інших додатків формується поступово (так само, як було з відмовою від Вконтактє). Також не забувайте про те, які загрози несе Telegram та чи співставною є тимчасова незручність від звикання до альтернативного додатку із загрозами від Telegram для національної безпеки України.