Від Хабаду, Зеленського і Коломойського до мобілізації та електроенергії: дослідження теорій змов у Telegram

July 30, 2024

Соціальні мережі допомагають нам швидше дізнаватися новини, спілкуватися з людьми по всьому світу та об’єднуватися заради гарних справ (згадуємо ті ж волонтерські збори). Але є й погана новина: ними так само можна швидко і легко поширювати конспірологічні теорії, дезінформацію, чутки та фейки, які впливають на поведінку людей і змінюють їхні переконання. А іноді – і провокують на радикальні дії з трагічними наслідками.

У цьому дослідженні Центр демократії та верховенства права дослідив феномен теорій змов, їхній негативний вплив та специфіку поширення через Telegram – нерегульовану та неконтрольовану платформу для будь-якої, зокрема і незаконної, діяльності. 

Непідзвітність та ʼʼнезалежністьʼʼ Telegram від будь-яких європейських або світових регуляторів платформ спільного доступу до інформації (законодавчий термін для того, що ми називаємо “соцмережа”) зробили його чудовим інструментом для авторів і прихильників теорії змов, а також розповсюджувачів теорій змов за допомогою каналів та чатів. 

За спостереженням експертів, зазвичай теорії змов у спільнотах, розрахованих на українського читача, стосуються політики. І з високою ймовірністю їх поширюватимуть, аби підірвати довіру людей до держави, її політики – а подекуди і співгромадян.

Автори матеріалу не ставлять собі за мету викорінити подібні інформаційні ресурси у Telegram чи на будь-якій іншій платформі. Натомість ми прагнемо підвищити обізнаність українців про те, якими можуть бути наслідки поширення теорій змов. А також і про політику та принципи роботи Telegram, які не протидіють поширенню таких спільнот, а адміністрація додатку не робить майже нічого, аби обмежити їхній потенційний негативний вплив.

Чому теорії змов це проблема?

На думку психіатра Брайана Голойди, теорії змов – це ідеї або переконання, які передбачають змову кількох осіб або груп з поганою метою

Згідно зі словником Merriam Webster, теорія змови – це теорія, яка пояснює подію або сукупність обставин як результат таємної змови зазвичай впливових змовників. Конспірологічні спільноти формуються під сильним соціальним впливом. Взаємодія з членами таких спільнот і відчуття маргіналізації за межами спільноти є передумовами вступу до них. Ці соціальні фактори можуть переважати над індивідуальними факторами при визначенні того, хто приєднується до конспіративних спільнот.

Простіше кажучи, коли стається щось – починається пандемія, відключення світла чи змінюється влада у США – то нібито офіційні причини вигадані, а насправді все організували якісь таємні сили (у власних інтересах). 

І може здатися, що віра в умовний “світовий уряд”, котрий все контролює, нікому не загрожує. 

Проте це не так, бо часто спілкування з однодумцями в соціальних мережах і віра в конспірологію спонукають людей до дій – навіть всупереч закону. Як от у випадку теорії ʼPizzagateʼʼ, яка стверджувала, що в одній із піцерій міста Вашингтон високопоставлені політики керують мережею торгівлі дітьми. Повіривши в це, у 2016 році американець Едвард Велч увірвався до піцерії і влаштував там стрілянину. Так само небезпечними виявилися теорії про  “чіпування” за допомогою щеплень (через які люди не вакцинувалися, лишаючись беззахисними перед COVID-19), теорія про шкідливість 5G – у Європі десятки разів підпалювали вежі мобільного зв’язку. Або ж рух QAnon у США, активні прихильники якого у 2021 році штурмували Капітолій після того, як Дональд Трамп програв президентські вибори. 

Жертвами та послідовниками таких теорій стають навіть найвпливовіші люди. До прикладу, свого часу Дональд Трамп поширював теорію про так званий ʼʼdeep stateʼʼ – таємну державу, що існує всередині державно-політичної системи США та контролює федеральний уряд країни. Ба більше, він закликав боротися з ʼʼглибинною державоюʼʼ. 

Теорії змов ставали і темами кінострічок, як от Zeitgeist та The Obama Deception. Завдяки їм світогляд конспірологів ставав дедалі популярнішим, і, на жаль, перетворився на частину сучасного інформаційного контексту.

 

Звісно, захоплення теоріями змови впливає і на світогляд людей, адже такі спільноти часто пропагують ксенофобію (“єврейська змова” – типовий для них сюжет) і повний скептицизм до фактів. Прихильники такої конспірології настільки впевнені у власній правоті, що готові прийняти будь-яку відверту маніпуляцію чи нісенітницю, яка вкладається в їхню рамку теорії змови. Або заперечувати правду, котра цьому суперечить.,

Психологи вказують, що люди вірять у теорії змов з різних причин: від специфічних особливостей психіки, до тривіальнішого: вони дають прості відповіді на складні запитання. Наприклад, пояснення, що COVID-19 передають вежі 5G-зв’язку зрозуміліше, ніж біологічні особливості вірусу, котрі роблять його особливо заразним. 

Можливі й інші причини: криза ідентичності, самотність і бажання знайти однодумців, підтвердити і виправдати власні погляди та думки тощо. Та й самі конспірологи шукають ефективні методи, аби здобути якнайбільше прихильників. А зараз у них є зручний інструмент – соціальні мережі, у яких багато людей проводить більшість свого часу.

Чому саме Telegram? 

Бо доки інші соціальні мережі намагаються боротися із теоріями змов і обмежувати їх, ця платформа взагалі не реагує на такі дописи. У Telegram де-факто відсутня модерація, нікуди скаржитися на фейки чи мову ворожнечі, а автор каналу може лишатися анонімним чи видати себе за будь-кого (соцмережа це також не перевіряє). Додайте непідзвітність, ʼʼнезалежністьʼʼ від будь-яких європейських або світових регуляторів у сфері функціонування платформ спільного доступу до інформації – і вийде чудовий інструмент для розповсюджувачів теорій змов. 

Як показала ситуація із вторгненням ХАМАС до Ізраїлю, у деяких випадках адміністрація додатку блокує певні канали або спільноти… Але це не означає, що така заборона працюватиме, а шкідливий контент не поширюватимуть далі. ХАМАС мав мережу Telegram-каналів, де викладав інформацію, фото та відео про своє вторгнення в Ізраїль.

У відповідь на широкий резонанс, Telegram повідомив, що заблокував деякі канали терористів, але насправді назвати це блокування дієвим важко. Заборона спочатку стосувалася пристроїв із операційною системою Android, а пізніше канали були заблоковані і на девайсах від Apple. Проте версії, завантажені не через Google Play Market та App Store, а через сайт Telegram, все ще давали доступ до каналів ХАМАС. Аналогічна ситуація була і на веб-версії для комп’ютерів. 

Італійські дослідники пішли далі та проаналізували чати та канали, що поширюють дезінформацію та теорії змов у Telegram. Аналіз італомовного та англомовного середовищ додатку показав, що кількість та вплив чатів з неправдивою інформацією та теоріями змови активно зростає, а відсутність реакції адміністрації додатку лише сприяє укріпленню та поширенню таких спільнот. Результатом може стати поляризація суспільства, підрив довіри до влади та державних інститутів. 

Окремо виділимо заклики до насильства, які дуже часто можна зустріти саме через такі канали. Додаємо сюди відсутність втручання та нагляду з боку адміністрації Telegram – і отримуємо один із найкращих додатків для поширення екстремізму, радикалізму та інших деструктивних суспільних явищ.

Таблиця із ключовими словами у спільнотах, що поширюють дезінформацію та теорії змов. У ній показано, які теми та слова найбільше домінували у чатах та каналах присвячених теоріям змов.

В Україні проблема теорій змов в Telegram може набувати трагічного масштабу, адже вони зазвичай стосуються критично важливих тем, як-от війни чи (в минулому) пандемії. До того ж, рівень медіаграмотності українців лиш зараз починає поступово підвищуватися, а висока довіра до Telegram та міфи про нього все ще тримаються, і це веде людей у пастку дезінформації та/або теорій змови. 

Методологія або як ми шукали теорії змов в Telegram?

Для ідентифікації каналів і груп у Telegram ми використали аналітичну платформу Osavul. Збір даних тривав у діапазоні з 20 травня по 20 червня 2024 року. У розділі з кейс-стаді в ідентифікованих каналах можуть бути пости до 20 травня, адже ми виявляли джерела, які поширювали теорії змов останнім часом та аналізували всю історію контенту в обраних джерелах. 

Щоб натрапити на актуальні в українському суспільстві теорії, ми використали різні комбінації ключових слів – “електрика експорт”, “євреї влада”, “Хабад Любавич”, “бусифікація” тощо. Також, ми відсортували публікації за емоційним забарвленням, обравши негативне забарвлення –  таке визначення відбувається завдяки роботі алгоритмів машинного навчання, які визначають емоційне забарвлення публікацій на основі зіставлення між собою. 

Підсумково ми зупинилися на розгляді конспірологічних публікацій, які переважно містять антисемітські висловлювання, хоч і не вичерпуємо вибірку ними. Адже інші теми, які потрапили у наш фокус, більш висвітлені (наприклад, дезінформація щодо мобілізації або відключення світла в Україні). Натомість тема антисемітизму в Telegram мало висвітлена, хоча така мова ворожнечі за певних обставин може привести до реального насильства, а в нашому випадку використовується, аби налаштувати громадян проти влади і держави.

Подивимось на кейси:

Forpost

1200+ підписників

Антисемітська пропаганда

Цей канал, найімовірніше, афілійований з Українською Православною Церквою Московського Патріархату, адже часто поширює дописи “Спілки Православних Журналістів” та інших каналів, які висвітлюють діяльність УПЦ (МП). Більше того, і сам Forpost часто ділиться новинами УПЦ (МП).

Втім, на каналі часто поширюють конспірологічні тези. Поруч із невинними публікаціями про православні пости або цитатами християнських святих з’являються наративи про те, що уряди України та Росії контролює єврейська “секта Хабад-Любавич”, зокрема через лобізм Ігоря Коломойського та Романа Абрамовича (за останній рік канал опублікував 44 повідомлення зі згадкою слова “Хабад”), а в Україні відбуваються “гоніння християн” (за останній рік 72 повідомлення зі словом “гоніння”).

Знімок екрану з Telegram-каналу “Forpost”

м и х а й л о к о в а л ь ч у к ☀️

2200+ підписників

Антисемітизм, антиваксерство 

Михайло Ковальчук – активіст і блогер, який поширює теорії змов про війну в Україні (наприклад, вторгнення РФ – це змова для “утилізації українців і росіян”) та пандемію COVID-19, називаючи вакцини від коронавірусу “потрібні фашистським технократам вбивчі прививки”. Також, у контенті Ковальчука червоною лінією тягнеться антисемітизм, адже, на його думку, євреї винні у мобілізації, “винищенні слов’ян”, толерантності до ЛГБТ, “замилюванні очей” через великий спорт та багатьох інших речах.

Знімок екрану з Telegram-каналу “м и х а й л о к о в а л ь ч у к ☀️”

Віче/Вече, копне пРАво, козаки та Гетьманат, ТЦК,”ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ”, СамоДержавність НаРоду!

2600+ підписників

Контроль над населенням через цифрові послуги

Контент цього каналу частково ретранслює наратив “парканних написів”, як-от “біопаспорт – чіп на лобі”. Крім згаданих вище антисемітських наративів, тут поширена опозиція до цифровізації адміністративних послуг. За такою логікою, будь-які державні сервіси, а тим паче цифрові, мають громадянина за “раба”, адже людина нібито повністю віддає державі право розпоряджатися своїми персональними даними, тим самим стаючи “невільною”. Також, серед іншого контенту на цьому каналі багато інформації про протидію мобілізації. Наприклад, є заклики до створення груп самооборони для протидії працівникам ТЦК. Більше того, на каналі є доволі детальна інструкція зі створення засобів для “самооборони” – наприклад, саморобної гвинтівки. Крім цього, за версією каналу, в Україні скоро почнуть “мобілізувати” всіх жінок, тож він рекомендує “не віддавати своє тіло жидам та їх слухняним рабам”.

Знімок екрану з Telegram-каналу “Віче/Вече, копне пРАво, козаки та Гетьманат, ТЦК,”ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ”, СамоДержавність НаРоду!”

РОБОТА€-Паньчак Володимир

17700+ підписників

“Союзники вдарять нам в спину”

На цьому каналі є інформація про те, що Польща та НАТО загалом готуються “нанести удар в спину”. Враховуючи, що повідомлення поширене разом з відео військових навчань НАТО в Польщі, автор має на увазі, що Польща збирається “окупувати” частину України – наратив, який, наприклад, поширював ексдепутат Верховної Ради Ілля Кива.

Знімок екрану з Telegram-каналу “РОБОТА€-Паньчак Володимир”

Чому конспірологи люблять Telegram?

Якщо проаналізувати принципи роботи Telegram, то можна побачити, наскільки ефективною є логіка та алгоритм поширення будь-якої (у тому числі і небезпечної) інформації всередині додатку. Групи теорій змов та канали, що поширюють дезінформацію дотримуються доволі схожих тактик та дуже часто посилаються одне на одного (що у цій соцмережі зручно робити). 

Система поширення дописів каналів схожої тематики, каналів псевдоекспертів та аналітиків, різноманітних анонімних каналів, що позиціонують себе як медіа – основні причини, чому теорії змов та дезінформація найкраще себе почувають саме у Telegram. Для кращого розуміння цієї системи ʼʼвзаємних посиланьʼʼ пропонуємо ознайомитись із інтерактивною мапою із дослідження ОПОРА про Telegram. Попри те, що вона присвячена дезінформаційним каналам, мапа залишається актуальною і для каналів, повʼязаних із теоріями змов. 

Після аналізу мапи стає зрозуміло, що канали з таких мереж дуже часто повʼязані між собою, можуть черпати інформацію один у одного та зі схожих каналів, різних пропагандистських ресурсів, медіа тощо. Ба більше, публікації у таких каналах формуються вже з визначеною перспективою, яка покликана підтверджувати наративи та ідеї, які лежать у основі теорій змови.

Які можуть бути ризики та наслідки: 

Проведений аналіз дає серйозні підстави вважати, що діяльність груп, через які поширюються теорії змов – небезпечна, і не лише тому, що в них масово поширюється брехня, дез- та місінформація, а й контент зі сценами жорстокості,  може продаватися зброя, наркотики і не лише. Часто такі групи культивують радикалізм, ксенофобію, антисемітизм, заклики до насильства, відверту дискримінацію. 

Своєю чергою, це може спонукати людей до масових заворушень, а то і насильства: вбивств чи терактів. Особливо зараз, коли Росія може скористатися цими настроями. Небезпечним є і розколювання суспільства через підрив довіри до держави та офіційних джерел інформації.

Чи варто залучати державу для боротьби з поширенням теорій змов через Telegram? 

Хоча Україна не може вплинути на Telegram з юридичної точки зору, держава має брати активну участь у боротьбі з групами, які поширюють теорії змов – адже наслідком процвітання таких спільнот є загроза національній безпеці. Зокрема, необхідно використовувати тактику debunking & prebunking. 

Суть першої полягає у спростуванні та нівелюванні впливу інформації до того, як вона набула значного поширення. 

Друга – у протидії шкідливій інформації вже після того, як вона дійшла до масового споживача. 

На сайті Єврокомісії є чудова інструкція щодо того, як можна протидіяти теоріям змови самотужки, а також як варто розмовляти з людьми, які поширюють ці теорії. 

Нижче пропонуємо ознайомитись із корисними інфографіками із цієї інструкції. Інфографіки пропонуються англійською мовою, але якщо відчуваєте проблеми із перекладом, пропонуємо скористатись додатком Google Translate. У ньому можна обрати переклад із камери Вашого телефону, а після цього направити камеру вашого приладу на текст із інфографіки.

Україна може поступово нарощувати свій потенціал впливу на Telegram через співпрацю із регуляторами Європейського Союзу. Варто налагоджувати контакти з органами, які моніторять роботу Telegram в ЄС, наприклад Бельгійським інститутом поштових послуг та телекомунікацій

Важливу роль має відігравати Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення: співпрацювати з іншими органами та організаціями, розробляти стратегії регулювання та впливу на Telegram.

Не слід забувати і про роль кіберполіції та СБУ, які мають шукати адміністраторів шкідливих та відверто деструктивних каналів і чатів та притягувати їх до відповідальності. Якщо ви помітили протиправну діяльність в Telegram, хочете повідомити про канал або чат, де поширюються теорії змов, які здаються небезпечними, є можливість подати електронне звернення до кіберполіції

Також держава має і надалі підвищувати медіаграмотність населення. Критично важливо використовувати інформаційні ресурси держави для запобігання та протидії наслідкам різноманітних теорій змови. Варто продовжувати розвивати курси та програми щодо підвищення медіаграмотності різних верств населення. До прикладу рекомендуємо слідкувати за національним проєктом із медіаграмотності Фільтр. Особливо важливо звертати увагу на обізнаність людей похилого віку та груп із низьким рівнем доходу, адже вони особливо вразливі перед дезінформацією та теоріями змови. 

Висновки

Хоча теорії змов можуть існувати в різних соціальних мережах у вигляді закритих груп або на нішевих форумах, у випадку з каналами та чатами в Telegram проблема полягає у тому, що на них дуже просто наштовхнутися. Вони не намагаються створювати закриті спільноти, а відкрито пропагують свої погляди, засновані на ненаукових “фактах”, або на інших формах неправдивої інформації, зокрема і ксенофобію до різних груп населення. Ба більше, деякі групи поширюють закликики до насильства. Навіть попри відносно невелику аудиторію такі канали можуть слугувати “бомбою уповільненої дії”, яка може “вибухнути” у той час, коли кількість прихильників тих чи інших теорій змови подолає критичну позначку. 

У той же час, хотілось би наголосити, що оскільки повне викорінення груп та каналів із теоріями змови в Telegram є неможливим, державі та громадським організаціям варто ще активніше брати участь у підвищенні медіаграмотності громадян, зокрема активних користувачів соціальних мереж. Певні напрацювання у цьому напрямку уже існують. Держава має використовувати увесь потенціал стратегічних комунікацій та власних інформаційних ресурсів, аби частіше порушувати теми інформаційної та цифрової грамотності, розвивати ці вміння, пропагувати помірне та свідоме споживання будь-якої інформації онлайн. У свою чергу, користувачі мають розвивати критичне мислення та вміти досліджувати джерела, порівнювати та аналізувати інформацію і за потреби консультуватись з експертами.