Заява щодо фінансування Суспільного мовлення у 2025 році

September 30, 2024

Чотирнадцятого вересня 2024 року Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України проект закону про державний бюджет на 2025 рік №12000. Це вже третій виключно військовий бюджет з моменту повномасштабного вторгнення, видатки якого найперше спрямовані на оборону України. Це, вочевидь, звужує фінансові можливості для гуманітарної сфери (культури, освіти, медіа), але не слід забувати, що саме на цьому фронті також точаться кровопролитні бої за уми і серця людей.  

Утім, ця війна, як власне і всі війни, що розв’язувалися сучасною Росією, СРСР, Російською імперією проти своїх сусідів і не лише сусідів була пов’язана з Великою російською брехнею — запереченням своїх злочинів, запереченням цивілізаційного розвитку інших народів, а у випадку України і українців — заперечення самого існування українського народу, етносу, власної історії. Всі російські війни будувалися на спотворенні реальності, вигаданих міфологемах, образах ворогів, формуванні тоталітарного мислення. Пропагандистська машина Кремля як і століття тому досі безвідмовно працює, як на на території Європи так і на всіх контитентах, поширюючи фейки про укронацистів та звинувачуючи ЗСУ в тих злочинах, що коять російські війська на території України. Лише у 2023 році і лише один пропагандистський ресурс RT отримав фінансування у розмірі 27,5 млрд рублів (296 млн доларів).

Системне недооцінення західним світом важливості гуманітарної сфери не лише дозволило  Росії та її агентам роками проводити деструктивні політики в середині України, але і успішно цементувати пропагандистські наративи, що стали благодатним ґрунтом для окупації і подальшої анексії Криму, Донеччини, Луганщини. 

Створене в січні 2017 року Суспільне мовлення, а тепер Суспільне як мультиплатформенна інституція попри надзвичайну складність реформи, яку не доводилось проходити жодній з сусідніх країн, дедалі більше відіграє не лише важливу роль демократії в України, але і допомагає протидії російській пропаганді як на території України, так і особливо – за її межами. Суспільне стало стабільним постачальником контенту через мережу обміну Європейської мовної спілки (EBU), фотобанку «Getty Images», виконуючи таким чином одне зі свої завдань – поширення якісного і неупередженого контенту і виконуючи функцію культурної дипломатії. Крім того, суспільне розвиває дитячі проєкти «Суспільне Казки» та дитячий ютуб канал Бробакс, що користуються популярністю як всередині України, так і серед української аудиторії, що вимушено перебуває закордоном. 

Контент присвячений російсько-українській війні, зокрема «Капелани. Віра на війні», «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій», «Музиканти і війна» та «Щоденник вцілілої» здобуває призи на міжнародних фестивалях, що також є майданчиком для поширення інформації про війну. 

Попри те, що з моменту створення в січні 2017 року Суспільне мовлення жодного року не отримувало передбачений законом гарантований мінімум фінансування, воно виконує свою соціальну місію. Останні два роки — здебільшого завдяки міжнародним партнерам. Суспільне системно виробляє серії журналістських розслідувань, що фіксують злочини рф на території України, створюється контент для національних спільнот, корінних народів, людей з інвалідністю тощо. 

Міністерство фінансів України, усвідомлюючи критичність ситуації передбачило на фінансування Суспільного у проекті бюджету на 2025 рік 2,17 млрд грн у проєкті державного бюджету на 2025 рік проти 1,85 в 2024 році. І хоча справедливим фінансуванням мало бути  2,8 млрд грн (6 млрд, гарантованих Законом мінус видатки держбюджету на оборону),  запланована сума дозволить індексувати зростаючі витрати на енергоресурси, та зберегти в, зарплати яких які в регіонах відстають від ринкових на рівні від 40 до 80%.

Проте, після публікації проєкту бюджету стали надходити популістичні сигнали про наміри урізати під час розгляду в парламенті і цей бюджет. Такі наміри є або нерозумінням обсягу і вартості виробництва контенту всіма платформами Суспільного, або свідомою диверсією з метою знекровлення, а фактично зупинки діяльності Суспільного як інструмента протидії російській пропаганді. Це не лише вдарить по іміджу України, як партнера, що вміє виконувати взяті на себе зобов’язання, але і ставить під питання виконання Стратегії інформаційної безпеки, затвердженої Указом Президента України на 2021-25 роки.

Ми закликаємо Верховну Раду України і депутатів з усією відповідальністю поставитися до питання збереження фінансування Суспільного і в умовах зростаючої міжнародної турбуленції не додавати аргументів недоброзичливцям щодо підтримки, зокрема і військової підтримки України. Ми закликаємо профінансувати видатки за бюджетною програмою 3802080 “Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України” в обсязі не меншому, ніж передбачений проєктом №12000.