Зміцнюємо якісну й незалежну журналістику: станьте співавтором Практичних рекомендацій з медіа- та інформаційної грамотності для медіа

October 17, 2024

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) спільно з Національним проєктом з медіаграмотності “Фільтр” Міністерства культури та стратегічних комунікацій України та разом із Бюро ЮНЕСКО в Україні запрошують вас долучитися до створення Практичних рекомендацій для підвищення медіа- та інформаційної грамотності і посилення стійкості незалежних медіа України. 

Це унікальна можливість стати частиною ініціативи, яка допоможе медіа посилити їхню незалежність, підвищити якість контенту та стати стійкішими до інформаційних пасток. А також дозволить отримати корисний й цікавий досвід та кошти, що підтримають імплементацію Практичних рекомендацій на практиці у медіа. 

Відбір учасників відбуватиметься на конкурсній основі. Кількість місць обмежена  —  12 редакцій. Кожна редакція може делегувати 1 представника. 

Запрошуємо заповнити заявку за посиланням.

Дедлайн подання заявок – 18:00 29 жовтня 2024 року. Результати  —  1 листопада 2024 року.

Етапи проєкту:

  • Участь в 1 офлайн та кількох онлайн робочих зустрічах (листопад-грудень 2024 року) для підготовки структури та змісту Практичних рекомендацій. Перша фасилітована офлайн-зустріч відбудеться в Києві 7 листопада. Адресу отримають відібрані учасники.
  • Фіналізація Практичних рекомендацій за участю провідних фахівців в сфері медіа- та інформаційної грамотності.
  • Навчальний тренінг для команд редакцій-розробників (лютий 2025 року).
  • Публічна презентація Практичних рекомендацій (березень 2025 року).
  • Імплементація Практичних рекомендацій у редакційну роботу вашого медіа.

Чому варто долучитись?

  • Це унікальна можливість для професійного нетворкінгу з провідними журналістами, експертами з медіа- та інформаційної грамотності, а також обміну досвідом і новими тенденціями у сфері медіа.
  • Можливість зробити внесок у зміцнення незалежних медіа через імплементацію Практичних рекомендацій з медіа- та інформаційної грамотності в роботу редакцій.
  • Можливість для участі в міжнародних грантах і проєктах. Впровадження Практичних рекомендацій у редакційну політику медіа підвищить його конкурентоспроможність і дозволить брати участь у міжнародних грантах та програмах із розвитку медіа, які надають підтримку редакціям із високими професійними стандартами, що мають чіткі політики та практики в цій сфері.
  • Можливість долучитися до важливої національної ініціативи та стати співавтором Практичних рекомендацій, які будуть використовуватися в редакціях по всій Україні. Розроблені Практичні рекомендації з медіа- та інформаційної грамотності зможуть використовувати інші медіаорганізації для підвищення рівня обізнаності та навичок роботи з інформацією.
  • Відібрані редакції отримають гонорар для імплементації Практичних рекомендацій у своїх редакціях.  
  • Ми покриваємо витрати на проїзд та проживання для участі в офлайн-заходах.

Критерії відбору учасників:

  • Дотримання етичних стандартів журналістики та висока якість матеріалів учасників та їхніх редакцій 
  • Професійна мотивація (чому ваше медіа хоче взяти участь у проєкті та як планує використовувати здобуті знання?)
  • Можливість брати участь у воркшопах і тренінгах, включно з офлайн-зустрічами
  • Готовність імплементувати Практичні рекомендації у діяльність редакції
  • Наявність реалізованих ініціатив у сфері медіаграмотності (буде перевагою, але не є обов’язковим критерієм).

За додатковою інформацією щодо проєкту звертайтеся до проєктної менеджерки Ірини Суботи на адресу i.subota@cedem.org.ua.

Проєкт “Медіа- та інформаційна грамотність у воєнний час: будуємо інформаційну стійкість” реалізовується Центром демократії та верховенства права разом із Національним проєктом з медіаграмотності “Фільтр” Міністерства культури та стратегічних комунікацій України у партнерстві із ЮНЕСКО (https://www.facebook.com/UNESCOinUkraine) та за підтримки Японії (https://www.facebook.com/embassyofjapaninukraine).