100 днів Кабміну: експерти та урядовці поставили перші оцінки

July 21, 2016

Підсумки перших ста днів роботи уряду Володимира Гройсмана обговорювали 21 липня у бізнес-центрі “Парус” понад 160 експертів, урядовців, громадськість, представників дипломатичного корпусу та журналістів, щоб підбити підсумки перших ста днів роботи Кабінету міністрів Володимира Гройсмана.

Форум “100 днів Уряду: перші оцінки та подальші очікування” організував Реанімаційний Пакет Реформ у рамках проекту Центру демократії та верховенства права “Посилення коаліції РПР” за підтримки Європейського союзу.

Беренд де Гроот, керівник Програм співробітництва Місії Європейського Союзу в Україні зазначив, що зусилля нових урядовців помітні, втім збавляти темпи реформ не можна, оскільки більшість актуальних питань так і не були вирішені.

IMG_9273– У нас були високі очікування стосовно роботи нового уряду, але досі немає програм щодо мікроекономічної підтримки в країні щодо реформ, які уже проводяться. Необхідні реальні кроки в сфері приватизації, децентралізації, в підвищенні компетенції громадян у цих питаннях. Потрібно прискорити об’єднання територіальних громад, щоби якомога швидше передати повноваження на місця і залучити молодь зі знаннями у сфері юриспруденції для управління державними фінансами, для вирішення проблем у сфері банкінгу і на митниці. І міжнародні донори хочуть взяти в цих процесах участь, – сказав Беренд де Гроот.

Однією з причин, чому важко впроваджувати зміни в державі, на Форумі назвали – відсутність відповідальності.

IMG_9352– Сьогодні у суспільстві гостре відчуття несправедливості. Не лише у фінансових питання, а й у тому, що немає відповідальності ні старої, ні нової команди. Ніхто не покараний за корупцію чи зловживання, ніхто не сидить у тюрмах. Неможливо переконувати суспільство, що варто підвищувати ціни на газ, і при цьому не дотримуватися справедливості. Чому одіозних суддів не тільки не саджають у тюрми, а й не звільнюють? І так багато запитань, – заявив під час відкриття форуму співголова Ради РПР, директор ЦЕДЕМ Тарас Шевченко. 

– Найбільший запит громадян на підвищення зарплат, пенсій, зменшення цін неможливо реалізувати за перші 100 днів роботи. Це могли зробити лише популісти, беручи кредити закордоном і цим підриваючи економіку країни, – зауважив експерт.

При цьому він вважає, що за 100 днів можна було зробити, але не було зроблено наступне:

– Недостатньо прокомуніковані зміни, які Уряд уже зробив і планує робити для громадян. Гостро не вистачає потужної комунікації з меседжем: що і коли буде зроблено і механізмом відстеження українцями змін. Люди повинні мати можливість особисто переконуватися, куди рухається країна, – говорить співголова Ради РПР.

Тарас Шевченко вважає, що варто зважати на компетенції та сфери впливу Уряду.

– Суди, прокуратура, Нацбанк, парламент мають теж нести відповідальність за реформи у країні. На ці органи державної влади, на жаль, Кабмін не має впливу, – зауважив спікер.

Співголова Ради РПР окреслив такі проблемні зони в Уряді: 

– є претензії до роботи податкової і митниці щодо корупції, призначення на посади. Ці органи – маяки для інвестицій і закордонних кампаній, показники, чи приносити гроші в Україну чи ні. І податкова й митниця у компетенції Уряду і там швидко потрібно змінювати ситуацію.

IMG_9381Під час першої панелі форуму експерти та урядовці обговорювали ефективність управління на національному та місцевому рівні. Зокрема, Олександр Саєнко, міністр Кабінету міністрів, який звітував перед громадськістю, повідомив, що вже затверджена стратегія реформування державного управління, а з 15 серпня уряд повністю переходить на електронний документообіг з центральними органами виконавчої влади.

– Це дозволить зменшити кількість паперових документів, підвищить ефективність роботи апарату уряду, сприятиме пришвидшенню розгляду питань, – зазначив він. 

Окрім того, робоча група зараз напрацьовує зміни до регламенту Кабінету міністрів з метою підвищення ефективності проходження урядових рішень. Зміни будуть винесені на затвердження Уряду на наступному тижні.

IMG_9451В свою чергу, Ігор Коліушко голова правління Центру політико-правових реформ, співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ переконаний, що наразі в Кабміні існує механізм “ручного управління”.

– Це той лакмусовий папір, який показує: якщо прем’єр-міністр не зазначить ключові реформи в уряді і особисто не буде їх підтримувати, ці реформи не будуть реалізовуватися, – пояснив він.

Павло Петренко, Міністр юстиції, звітуючи перед присутніми, повідомив, що Мін’юст поставив амбітну ціль: провести протягом наступних місяців повне перезавантаження системи юстиції. Вже скорочено близько 20% держслужбовців на місцях:

– Триває скорочення і передача функцій надання сервісів громадянам місцевим органам влади. Так само ми переводимо більшість функцій в електронні сервіси, – повідомив Міністр.

IMG_9538У другій панелі темою обговорення стали реформи в економічному секторі. Відкривав дискусію Іван Міклош, співголова Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні. Він переконаний, що за ці сто днів все ж таки певні реформи вдалося впровадити, але вони не є невідворотними:

– За реформи все ще треба боротися, – переконаний він.

В свою чергу Степан Кубів, перший віце-прем’єр, міністр економіки озвучив свої результати роботи Мінекономрозвитку за сто днів.

IMG_9554– Маємо значні успіхи у реформі держпідприємств. Наприклад, Укрзалізниця та Укрпошта отримали нових керівників. Приватизація також триватиме. Розширюємо присутність України на зовнішніх ринках та робимо ставку на зростання українського експорту. Працюємо над залученням інвестицій, де уже вдалося: скасувати обов’язкову реєстрацію іноземних інвестицій, продовжуємо дерегуляцію, – пояснив він.

IMG_9602Олександр Данилюк, міністр фінансів, відзвітувався перед громадськістю щодо перебігу переговорів з Міжнародним валютним фондом.  Він підтвердив, що засідання Ради директорів МВФ, на якому мали розглянути питання надання Україні нового траншу, не відбудеться у липні. Затримка відбулася через те, що Верховна Рада так і не спромоглася проголосувати за пакет законопроектів, які пов’язані з фондовим ринком.

Крім того, під час Форуму кожен учасник міг проголосувати за той чи інший пріоритет для діяльності Кабінету Міністрів. Результати опитування команда РПР опрацює та передасть до уряду для врахування їх у подальшій роботі.

ДОВІДКА: Спеціально до форуму Фонд Демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва провів експертне опитування роботи уряду. Експерти оцінили роботу Володимира Гройсмана вище, аніж його уряду. За перші 100 днів роботи новому кабміну поставили – 4,6 бали за 10 бальною шкалою, тоді як діяльність очільника Кабміну Володимира Гройсмана експерти оцінили трохи краще – 5,3 бали.

Найуспішнішою складовою діяльності уряду є співпраця з Президентом Порошенком (6,2/10). Також відносно високо експерти оцінили співпрацю уряду з міжнародними організаціями (5,5/10) та з громадянським суспільством (5,4/10). Найгірші оцінки уряд отримав за кадрову політику (3,5/10). Повний текст дослідження.

Матеріал підготовлено із використанням фото та інформації прес-служби РПР.