Відкритий університет реформ провів лекцію про політичні ідеології

November 7, 2016

Студенти четвертого набору Відкритого університету реформ зустрілися з засновником та головою Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Віктором Тараном. Темою лекції стали політичні ідеології, їх особливості та політичні партії, яким притаманна та чи інша ідеологія.

«Ідеологія – інструмент для будівництва держави», – наголосив на початку Віктор Таран.

За словами експерта, політичні сили поділяються за ідеологією на лівих та правих. До правих належать ліберали, християнські демократи та консерватори, до лівих – комуністи, соціалісти, соціал-демократи та «зелені». На прикладі реформ освіти, медицини та енергетики лектор розповів про ознаки та погляди представників різних ідеологій.

Одна із ключових відмінностей, що розділяє два політичні табори – це ставлення до власності. Якщо «праві» дуже активно виступають за збереження статус-кво, то «ліві» завжди готові «відняти і поділити». Друге питання – це влада і її концентрація. «Ліві» вважають зосередження повноважень влади в одних руках поганим сценарієм для розвитку держави, в той час, як для «правих» це цілком природно. Третє питання –ієрархія суспільства. Для «лівих» нерівність виглядає неприйнятним, а для «правих» – природним і нормальним.

Лектор вважає, що в Україні ніколи не було партії, яку чітко можна віднести до тієї чи іншої ідеології.

«Ніколи в Україні не було ідеологічних партій, ніколи ми Україну не будували через призму ідеологій. Це означає, що в основі політики був популізм», – вказав він.

Слухачі дізнались про те, до яких ідеологій тяжіють певні партії в Україні і які їх особливості використовують у політиці. Наприклад, ідеологія соціалістів була закладена у програму Партії Регіонів, політична партія 90-х «Реформи і Порядок» і «Наша Україна» належали до лібералів, а християнськими демократами себе позиціонують «Батьківщина» та «Демальянс».

Крім того, Віктор Таран розповів про інструментарій творення політики в різних регіонах України та підкреслив різницю між регіональними політичними елітами:

«Західна Україна – дуже хитрі,  будуть викручуватись. Дніпропетровськ буде домовлятись на своїх умовах, не домовиться – «рейданьот». Одеса буде купляти. Україна дуже різноманітна і кожен працює зі своїм інструментарієм. Вбивство ніколи не йшло далі,  ніж Донецьк та Луганськ».

Підсумовуючи, лектор наголосив, що в політичній грі не можна одночасно використовувати кардинально різні ідеології:

«Ідеологія – цілком зрозумілий понятійний апарат, який передбачає, що ми намагаємось змінити те майбутнє в яке ми хочемо йти, Ми міняємо економічні та соціальні відносини, використовуючи певний інструменти. Інструментарій різноманітний від лівих до правих, але важливо дотримуватись його. Одночасно використовувати політику і правих і лівих не вийде», – відзначив Віктор Таран.