Фонд боротиметься за відкритість інформації про виплату пенсій за особливі заслуги

November 14, 2016

Юристи Фонду захисту права на інформацію, що підтримується CEDEM, захищатимуть право громадського активіста Михайла Шелепа отримати інформацію про осіб, яким встановили пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Михайло Шелеп звернувся до Волинської обласної державної адміністрації із запитом, у якомупросив надати йому тексти розпоряджень голови ОДА «Про встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною».

У відповідь розпорядник надав документи, проте навмисно вилучив імена осіб, яким такі пенсії були присвоєні. Розпорядник обґрунтовував це необхідністю захисту персональних даних таких осіб.

Ситуації не змінив і повторний запит громадського активіста, в якому він вказував, що виплата пенсій за особливі заслуги – це розпорядження бюджетними коштами, а відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації» доступ до такої інформації (в тому числі і до імен осіб, що отримали бюджетні кошти) не може бути обмежено. На думку Волинської ОДА, такі виплати не є розпорядженням бюджетними коштами.

Детальніше про справу читайте за посиланням.