Експерти розповіли ВУРівцям про медіареформу та фінансування партій

November 21, 2016

ІгорНавчання слухачів Відкритого Університету Реформ триває. Цієї суботи ВУРівці слухали лекції про дві важливі реформи: державне фінансування партій та створення суспільного мовлення. Спікерами чергового навчального дня ВУР виступили засновник і голова Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Віктор Таран та юрист Інституту Медіа Права, експерт РПР Ігор Розкладай.

Так, Віктор Таран розповів про історію фінансування партій в Україні: точки відліку нормативів, тривалість та особливості законотворчих процесів, дискусійність питання, «за» та «проти» у діахронічному розрізі, а також порівняв український досвід зі світовими тенденціями. Водночас, лектор відповідав на питання слухачів та давав практичні поради щодо контролю за фінансуванням пар

«Відтепер кожен з вас за результатами виборів може порахувати, яка партія і як багато коштів отримає від держави та знає, де знайти детальну інформацію про використання цих грошей. Однак є і «підводні камені» у звітах, тому слід використовувати основні пункти звітів як точки контролюТаран фінансової чесності», – відзначив експерт.

Після цього Віктор Таран навів варті уваги цифри та факти з останніх звітів партій та наголосив на відповідальності, яку несуть політичні сили за фальсифікації звітів. Він закликав ВУРівців долучатися до громадського контролю у рамках питання фінансування партій в Україні, адже завдяки цьому ми можемо забезпечити незалежність політсил від їхніх «спонсорів».

Ігор Розкладай розповів слухачам ВУР про історію суспільного мовлення та сучасне становище українського телебачення. Особливо складним питанням він назвав фінансування суспільного мовлення а також створення повноцінної мережі по всій країні

«Ніде у світі нема ефективної системи фінансування суспільного мовлення. Також команду реформаторів чекає багато роботи: пріоритетом є обрання правління та подальший розвиток телевізійної мережі у регіонах», – зазначив медіаексперт.

За його словами, суспільне мовлення могло бути створене ще за часів президентства Леоніда Кучми, проте папстворення незалежного мовлення не вдалася через політичні мотиви. Адже політичні сили розглядали телебачення як елемент впливу та захисту своїх позицій. Зараз же проблема полягає у нестачі коштів.

«Через суттєве скорочення бюджету це буде зробити непросто, адже на суспільне передбачено 34 млн гривень, а це менше ніж 0,2 ℅ від загального бюджету країни. Однак поки є надія на позитивні результати реформи. Показовим стане 2020 рік, тоді ми скажемо: вдалося зробити це або ні», – підсумував він.