23 січня – розгляд справи за позовом Сергія Лещенка до Конституційного Суду України

January 18, 2013

Двадцять третього січня 2013 року в Окружному адміністративному суді міста Києва відбудеться розгляд справи за позовом журналіста Сергія Лещенка до Конституційного Суду України.

Позов спрямований на те, щоб Конституційний Суд України надав журналісту текст подання 51 народного депутата щодо конституційності Закону України «Про засади державної мовної політики». Сергій Лещенко просив про це у своєму інформаційному запиті від 9 листопада 2012 року, однак Конституційний Суд відмовив у наданні документа, вказавши, що документ «належить до відомостей, пов’язаних із здійсненням конституційного провадження на усіх його стадіях, які передують прийняттю відповідного рішення». Відповідач прийшов до висновку, що «такі відомості є інформацією з обмеженим доступом».

У той же час із правових актів самого Конституційного суду випливає, що таке правило стосується лише документів, створених у суді (а не авторами подання). Разом із тим, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» відсутні будь-які підстави обмежувати в доступі конституційні подання.

У 2009 році Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі, обставини якої є подібними, – у справі “Угорська спілка громадянських свобод проти Угорщини”. Євросуд визнав порушення права отримувати інформацію у випадку, коли громадській організації було відмовлено в отриманні конституційної скарги, поданої депутатом до Конституційного Суду Угорщини щодо питання відповідності проекту про внесення змін до кримінального кодексу  Конституції Угорщини.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права. Інтереси позивача представляє Роман Головенко, юрист Інституту Масової Інформації.

Судове засідання відбудеться 23 січня 2013 р. о 10.40 за адресою м. Київ, вул. Командарма Каменєва, 8, зала судового засідання № 39 (суддя Аблов Є.В.). Розгляд справи є відкритим, однак про бажання бути присутніми на слуханні просимо вас повідомити за тел. 044-496-05-80 або за e-mail info@medialaw.kiev.ua. Представників засобів масової інформації просимо назвати своє видання або канал, а також повідомити про намір здійснювати фото- чи відеозйомку.