25 активістів Вінниччини пройшли одноденний антикорупційний тренінг Майстерні Активних Громадян

December 22, 2015

МАГ Вінниця Агенти антикорупційних змін готові до роботи на Вінниччині.  Відтепер влада Вінниччини не зможе приховати публічну  інформацію від громади. Адже активісти з різних міст та селищ  області навчилися дієвим механізмам формулювання та надсилання  інформаційного запиту до державних структур, а також контролю за  його виконання. «І це було на часі та корисно для усіх», – ділиться  враженнями по завершенню в Вінницькій області першого модулю  Майстерні активних громадян експерт МАГу та голова ВОГО  «Громадська студія» Анатолій Тобілко.

Він зазначив, що раніше активісти у районах Вінницького регіону майже не користувалися інформаційними запитами і органи місцевої влади використовували це, аби приховувати публічну інформацію. Після тренінгу МАГу, впевнений Анатолій Тобілко, кількість успішних інформаційних запитів зросте.

Загалом учасники Майстерні у Вінницькій області заявили про готовність ставати регіональними лідерами у своїх громадах і брати активну участь у засіданнях рад різного рівня. Однак просили кваліфікованої правової підтримки при складанні запитів.

Про юридичну та фахову підтримку активістів у регіонах Майстернею Активних Громадян заявила менеджер проект МАГу, юрист Інституту Медія Права (ІМП) Олеся Холопік. Вона повідомила вінничанам, що в рамках Майстерні активних громадян ІМП радо надасть юридичні консультації з питань:

  • прозорості та підзвітності органів влади згідно антикорупційного законодавства;
  • доступу до публічної інформації;
  • якісного формулювання запитів на публічну інформацію, їх змістовного наповнення;
  • роз’яснення обов’язків отримувача запиту;
  • механізму подання запиту та інших способів отримання інформації;
  • допублікаційної вичитки юристами журналістських/антикорупційних розслідувань (статтей), з метою дотримання журналістських стандартів, достовірності інформації, належної аргументації та уникнення дифамаційних ризиків.

 

Разом з командою активних громадян в м. Вінниця Майстерня успішно розпочала свій регіональний тур антикорупційних тренінгів для місцевих активістів у рамках першого модулю. На команду чекають ще 15 областей, зокрема Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Кіровоградська, Львівська, Луганська, Миколаївська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Одеська, Полтавська, Чернівецька області. «В рамках проекту заплановано провести 48 місцевих тренінгів та ознайомити щонайменше 400 учасників з дієвими антикорупційними інструментами», – поінформувала Олеся Холопік і додала, що найважливіше завдання – це сформувати спільноту агентів змін, як будуть їх реально створювати, а не лише прагнути.

25 активістів із різних міст і селищ Вінницької області 22 грудня пройшли одноденний антикорупційний тренінг Майстерні Активних Громадян. У форматі лекцій та практичних дискусій тривало обговорення засобів протидії та запобігання корупції. Учасники першого регіонального модулю дізналися, як ефективно контролювати владу шляхом формулювання запиту на інформацію, а також як користуватися державними та громадськими реєстрами в боротьбі з корупцією. Окрім цього тренери презентували досвід громадських ініціатив, рухів та організацій, що досягли успіхів в антикорупційній сфері.

Загалом на Вінниччині заплановано проведення 3 одноденних тренінгів Майстерні активних громадян. Ще 2 модулі відбудуться навесні.