26 лютого – розгляд справи за позовом Андрія Богдановича до Служби безпеки України

February 22, 2013

Двадцять шостого лютого 2013 року в Окружному адміністративному суді міста Києва відбудеться розгляд справи за позовом громадського діяча Андрія Богдановича до Служби безпеки України в особі Управління режиму, документального забезпечення і контролю.

У жовтні 2012 року пан Богданович подав запит про те, чи збирає Служба безпеки України та /або її структурні підрозділи інформацію про нього. Активіст просив у разі ствердної відповіді надати також перелік інформації, що була зібрана, а також повідомити про те, як, ким і з якою метою використовуються ці дані.

У відповіді на цей лист Служба безпеки України вказала, що запит не підлягає задоволенню, оскільки інформацію про проведення чи непроведення щодо особи оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності забороняється оприлюднювати чи надавати.

Водночас, відповідно до ст. 10 Закону України «Про доступ до публічної інформації» «кожна особа має право знати у період збирання інформації, але до початку її використання, які відомості про неї та з якою метою збираються, як, ким і з якою метою вони використовуються, передаються чи поширюються, крім випадків, встановлених законом». Особа також має право доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається. Служба безпеки не вказала, яким законом передбачені обмеження на доступ до інформації про особу у цій ситуації; не зазначила, чи є обмеженою у доступі саме інформація про Андрія Богдановича та не провела перевірку достатності підстав для закриття інформації, як це передбачено Законом «Про доступ до публічної інформації».

З огляду на це адвокат Олександр Заруцький, який представляє інтереси пана Богдановича у цій справі, звернувся до суду з вимогами про визнання відмови СБУ протиправною і зобов’язання відповідача надати запитані відомості.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Судове засідання відбудеться 26 лютого 2013 р. о 14.00 за адресою м. Київ,вул. Хрещатик, 10,ІІІ поверх, зала судового засідання № 7 (суддя Винокуров К.С.). Розгляд справи є відкритим, однак про бажання бути присутніми на слуханні просимо вас повідомити за тел. 044-383-20-44 або за e-mail info@medialaw.kiev.ua. Представників засобів масової інформації просимо назвати своє видання або канал, а також повідомити про намір здійснювати фото- чи відеозйомку.