“404” закон ухвалено!

January 22, 2010

Двадцятого січня 2010 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії)» (законопроект було зареєстровано за №3271). Відповідно до цього Закону зміни вносяться до Кримінального кодексу України, а також до Законів «Про телекомунікації» та «Про захист суспільної моралі».

 

Так, зміст злочинних діянь, пов’язаних із дитячою порнографією, був конкретизований у двох нових частинах статті 301 Кримінального кодексу. За відповідні злочини встановлено більш суворе покарання, ніж за інші діяння із ввезення, виготовлення, збуту і розповсюдження порнографічних предметів.

 

Зміни, внесені до Закону «Про телекомунікації» полягають у покладенні на операторів і провайдерів телекомунікацій обов’язку на підставі рішення суду обмежувати доступ своїх абонентів до ресурсів, через які здійснюється розповсюдження дитячої порнографії, а також зберігати та надавати інформацію про з’єднання своїх абонентів у порядку, встановленому законом.

У Законі «Про захист суспільної моралі» було внесено зміни до термінів, зокрема додане визначення дитячої порнографії. Окрім цього, розширено перелік діянь, заборонених з метою захисту морального та фізичного життя неповнолітніх.