450 сторінок про помічників нардепів 2007-2012 років відкрито

March 19, 2015

Повний перелік помічників народних депутатів 2007-2012 років, що тривалий час ретельно приховувався від громадськості, відтепер відкритий для усіх. Інформація стала відомою завдяки трирічній судовій боротьбі Інституту Медіа Права спільно з журналісткою Іриною Соломко.

«Ця база на майже п’ятистах сторінках є унікальною, оскільки розкриває інформацію, яку досі системно приховувала влада, – підкреслює директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко. – Наш приклад ще раз доводить, що довготривала боротьба за свої права та суспільно важливі речі завжди приносить результати, і варта вкладених у неї зусиль».

Кожен депутат, відповідно до законодавства, може мати до тридцяти одного помічника-консультанта, які працюють на нього за строковим трудовим договором або на громадських засадах. При цьому, витрати з державного бюджету на оплату праці таких радників сягають близько 10 млн. гривень щомісяця.

Журналістка Ірина Соломко ще у 2011 року спробувала отримати перелік помічників-консультантів народних депутатів VI скликання, проте тоді в наданні інформації їй було відмовлено. Впродовж трьох років громадська організація «Інститут Медіа Права» та Ірина Соломко намагалися змусити Апарат Верховної Ради розкрити ці відомості через суд. Після успішного рішення Вищого адміністративного суду, справа була повернена на новий судовий розгляд і Апарат ВРУ нарешті надав повний перелік помічників-консультантів депутатів за 2007-2012 роки.

«Верховна Рада України – це величезна чорна дірка, в якій зникають десятки мільйонів гривень. Досі це надзвичайно закрита структура, – зазначає Ірина Соломко. – Система помічників – це величезна п’явка, яка щороку ссе мільйони гривень. По суті, це механізм працевлаштування друзів, дружин, коханок, дітей народних депутатів, які отримують не тільки заробітну плату, а ще й статуси державних службовців та відповідні пільги. Саме тому інформація про помічників так довго та старанно приховувалася Апаратом Верховної Ради».

На початку року завдяки зусиллям Інституту Медіа Права та Громадського руху «ЧЕСНО» вже вдалось домогтися оприлюднення на сайті Верховної Ради інформації про помічників депутатів поточного, восьмого, скликання.

Тепер прізвища близько 20 тисяч осіб, які у 2007-2012 роках допомагали народним обранцям виконувати їх представницькі повноваження, також стануть публічними. 

Завантажити архів цієї інформації можна за посиланням:

http://www.ex.ua/view/88215473

або

https://mega.co.nz/#!a5I2VQAD!rsL1OqzKFt8FRO8jivkFvW3MwXylzvuNJ-QsfT2dHrM




 


Прес-конференція проводилася Інститутом Медіа Права за підтримки Шведського Уряду, міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» (IMS) та Міністерства закордонних справ Норвегії.