Адаптація телеканалів

February 27, 2008

Двадцять сьомого лютого Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення поширила заяву щодо внесення змін до Положення про порядок ліцензування мовлення (кабельного) та здійснення ретрансляції програм та передач. Відповідно до рішення Національної ради, з 1 березня 2008 року Національна рада не прийматиме документів на ліцензування провайдерів програмної послуги, які суперечитимуть вимогам Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і цього Положення.

Крім того, Національна рада наголошує, що, відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», суб’єкт господарювання, який перебуває під юрисдикцією України, має на меті здійснювати ретрансляцію й отримав на це дозвіл від правовласника (виробника), який не підпадає під юрисдикцію країни, що входить до Європейського Союзу, або країни, яка ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, зобов’язаний адаптувати зміст призначених для ретрансляції програм до вимог законодавства України, а отже, отримати ліцензію на кабельне мовлення, як це передбачено частиною 3 цієї статті. До таких каналів, зокрема, віднесено канали Animal Planet; CCTV4; CNN; Discovery Channel та ін.

Нам не зовсім зрозуміла логіка Національної ради, адже ч. 3 ст. 42 закону говорить про те, що право на ретрансляцію теле- та/чи радіопрограм визначається ліцензією на мовлення або ліцензією провайдера програмної послуги. Однак, через відсутність на сайті Національної ради тексту рішення Інститут медіа права наразі утримується від висловлення своєї позиції щодо цих змін.

Повний текст повідомлення:

http://nrada.gov.ua/cgi-bin/go?node=567