АНОНС: Помічники депутатів виходять із тіні

March 13, 2015



                                    


Помічники депутатів виходять із тіні: завдяки судовій боротьбі вперше розкрито

повний список «радників» народних обранців 

Вперше в Україні розкрито повний перелік помічників народних депутатів – завдяки трирічній боротьбі у національних судах. Про це у четвер,19 березня, о 10:30, на прес-конференції в ІА «УНІАН» (вул. Хрещатик, 4) розкажуть експерти Інституту Медіа Права.

Кожен депутат, відповідно до законодавства, може мати до тридцяти одного помічника-консультанта, які працюють на нього за строковим трудовим договором або на громадських засадах. При цьому, витрати з державного бюджету на оплату праці таких радників щомісяця можуть сягати близько 10 млн. гривень

Журналістка Ірина Соломко ще у 2011 року спробувала отримати перелік помічників-консультантів народних депутатів VI скликання, проте тоді в наданні інформації їй було відмовлено. Впродовж трьох років Громадська організація «Інститут Медіа Права» та Ірина Соломко намагалися змусити Апарат Верховної Ради розкрити ці відомості через суд – і нарешті досягнули успіху. Тепер прізвища понад 15 тисяч осіб, які у формі державної служби чи на громадських засадах допомагали народним обранцям виконувати їх представницькі повноваження, стануть публічними.

Які повноваження мають помічники народних депутатів і чому оприлюднення інформації про них є важливим? Яким чином можна отримати доступ до відомостей про  помічників сьогодні? Хто з депутатів минулих скликань мав найбільший штат консультантів? На ці та інші питання експерти дадуть відповідь під час заходу.

 

Учасники прес-конференції:

  • Ірина Соломко, шеф-редактор департаменту спецпроектів ICTV;
  • Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права;
  • Віта Володовська, юрист Інституту Медіа Права.

Контакти для акредитації:
Олена Захарян, 096 916 07 19
ez@medialaw.kiev.ua

 

Конференція проводиться Інститутом Медіа Права за підтримки Шведського Уряду, міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» (IMS) та Міністерства закордонних справ Норвегії.